Lek

Lek

Намаляват надценката на цените на лекарствата с по 2%

официална церемония по откриване на нова апаратура в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Тя добави, че вчера премиера е казал, че подкрепя предложението й за сваляне на ДДС на лекарствата, но в бюджетната процедура трябва да се преценяват всички плюсове и минуси. Трябва да бъде оценено и как такава стъпка ще се отрази на бюджета през следващата година. "За момента сметката не излиза и няма възможност, както каза премиера, тъй като 200 млн. лева няма да влязат като приход в бюджета".
По думите на Атанасова здравното министерство са предложили всички мерки за намаляване цените на лекарствата в съвкупност. Цените на лекарствените продукти се формират по европейските. Досега се следяха в осем референтни държави. Имаме предложение за промяна в Наредбата за цени и рембонсиране на лекарствата и да бъдат включени 17 държави от ЕС, като до сега се следяха 7 референтни държави. Следващата стъпка е намаляване надценката на цените на едро и на дребно на лекарствата с по 2%. Това е факт и тази промяна ще се гласува следващата седмица в Министерски съвет. След това трябва да се намали ДДС на лекарствата, което за сега не може да се случи.

Днес+