DSC_7032

DSC_7032

Натурални продукти от луга и кал лекуват и в домашни условия

Бургаския регион, те отнасят със себе си три вагона с кал. Цял взвод с войници със салове, лопати и кофи загребвали кал от езерото. Разпореждането било от висшето командване на Третия райх, което било осведомено за безценните свойства на българското природно богатство.

Още през 1942 година лугата и калта от Бургаските солници са били изследвани в немска лаболатория и било установено, че качествата им са несравними с всички находища по света.

Лечебните свойства на калта са били известни още на древните египтяни, римляни, гърци и индийци. За този вид процедури се споменава още през XXX век пр.н.е. в египетски папирус от град Кахун. В него се разказва как хората по цялото течение на река Нил са използвали калта за изцеряване на ставните си болки. Преди повече от 2400 години египтяните излекували Платон от струпеи по цялото му тяло с морска вода, та той въздъхнал "морето измива от човека всичките му страдания". Египтянките пък нанасяли размекната глина по лицата си, за да поддържат кожата си гладка и еластична.

Днес Поморийската кал и луга са един от символите на България.

Продуктите, които "SeaStars" предлага на пазара у нас са разработка на ИОНХ на БАН с прочутите луга  и кал от Поморийско и Бургаско солено езеро. Успешната реализация на този проект се дължи на екип, ръководен от доц. Стефка Тепавичарова.

От десетилетия лекари и страдащи хора са се убедили, че лугата  и калта лекуват артроза на коленни, тазобедрени, раменни и лакетни стави, ставите на китката на ръката, глезените, стъпалата, при дископатии, радикулити, ревматоидни оплаквание, мускулни болки, възпаление на околоставните тъкани, неврити (ишиаз и др.), разширени вени, кожни раздразнения и заболявания (псориазис, себорея, акне), парадонтоза, кървящи венци, настинка, грип и др.DSC_7056

Натуралните продукти на "Black SeaStars & Solilug" се използват за оздравителни процедури. Разтворът от луга е разработен на базата на стабилизирана луга - 100% природен състав. Тя се прилага в различно разредени водни разтвори за компреси. Пакетчето с луга се поставя в чаша с топла вода. Затоплената мокра кърпа се поставя по хода на засегнатия нерв или се увива болната става. Използва се още за: инхалации при заболявания на горните дихателни пътища, за вани и локални ванички, при разширени вени, фрикции на тялото - след измиване (със сапун) тялото се обтрива с продукта, нанесен на гъбичка. Концентрацията е в зависимост от чувствителността на кожата. При възпаление на венците, тонзилит, ларингит, гнойна ангина, фарингит - жабурене и гаргара - разреждане с вода в съотношение от 1:1 до 1:10.•  Капки в носа – при разреждане с вода в съотношение 1:10.

В магазина на "SeaStars" (Бургас, улица "Алеко Богориди" №16) може да намерите и масажен гел с луга и розмарин. Той е подходящ при заболявания на опорно-двигателния апарат; при ревматични заболявания (гонартроза, коксартроза, спондилартроза, равматоиден артрит, болестта на Бехтерев, инфекциозни артрити); при травматично- ортопедични заболявания (травми на меки тъкани, кости, навяхвания, изкълчване на стави, счупвания). Гелът се прилага по следния начин: част от него се нанася върху проблемния участък от тялото и се втрива чрез масаж минимум 10 мин. След престой от 30 мининути до няколко часа тялото се измива обилно с вода.

От същата серия е и масажният гел луга с хвойна. Той се препоръчва при заболявания на периферна нервна система (радикулит, плексит, неврит на лъчевия нерв на ръката, неврит на седалищния нерв, наричан още  ишиас, невралгия на седалищния нерв). Прилага се, като се използва се мануален или апаратурен масаж.

DSC_7045

Част от гела се нанася по хода на засегнатия нерв и се втрива чрез масаж минимум 10 минути. След престой от 30 минути до няколко часа тялото се измива обилно с вода.DSC_7048

Гелът с див кестен се използва за заздравяване на стените на вените и капилярите и за уморени крака. Минералните вещества, микроелементите, екстрактите и маслото проникват през кожата и стимулират кръвообръщението, подобряват венозния тонус, укрепват и предпазват вените и капилярите, стимулират регенеративните процеси и намаляват чувството на болка и тежест в краката. Ефикасен е при разширени (варикозни) вени и уморени крака. Част от гела се нанася върху третираната част от краката и се втрива в кожата чрез лек масаж отдолу нагоре (без натиск).