Правителството призовава хората да си останат, колкото е възможно по-дъло у дома

Правителството призовава хората да си останат, колкото е възможно по-дъло у дома

Нидерландското правителство въвежда по-строги мерки (т.нар. "lockdown") с цел ограничаване разпространението на COVID-19 с оглед динамичната епидемиологична обстановка в страната и засилващия се натиск върху здравната система, в сила от полунощ на 15-ти декември 2020 г. Новите рестриктивни мерки ще бъдат валидни до 19-ти януари 2021 г. на този етап, съобщиха от българското Министерство на външните работи. Очаква се към 12-ти януари 2021 г. нидерландското правителство да направи нов преглед на ситуацията, като при необходимост, мерките ще бъдат адаптирани.

Налагат се следните мерки:

- Затварят се всички търговски обекти, с изключение на тези от първа необходимост (хранителни магазини, бакалии, химическо чистене, аптеки, дрогерии) – в сила от 00:00 ч. на 15 декември 2020 г. Следва да затворят врати всички магазини от нехранителния сектор – например магазини за мебели, за електроника, градински центрове, за дрехи и др.

- Затварят се всички начални и средни училища, както и детски градини и центрове за дневни грижи, които следва да преминат в онлайн форми на обучение считано от 16 декември 2020 г. Осигуряват се дневни грижи за децата на служителите на "първа линия" с обществено значими професии.

- Затварят се всички заведения за предоставяне на услуги като фризьорски салони, студия за масажи, козметични грижи и др., с изключение на стоматологичните кабинети и тези за физиотерапия.

- Затварят се всички спортни зали, фитнеси, басейни, сауни, както и заведенията за свободното време – музеи, кина, театри, казина, зоологически градини и др.

- Хотелите могат да останат отворени, но се прекратява предоставянето на храна и напитки за техните гости, включително и на обслужването по стаите (roomservice). Остават затворени всички заведения от кетъринг-индустрията, каквато мярка бе предприета още на 14 октомври т.г.

- Гражданите се насърчават да останат у дома възможно най-дълго, както и да продължат да работят от вкъщи, когато това е възможно.

- Гражданите се призовават да не приемат вкъщи повече от двама посетители на ден над 12-годишна възраст, с изключение на 25-ти и 26-ти декември 2020 г., като за двата празнични дни могат да приемат най-много до трима гости над 12-годишна възраст, които не са членове на домакинството.

- На този етап не се предвижда въвеждането на вечерни часове.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Хага на следните телефони за връзка: + 31 70 350 3051 и в извънработно време на тел.: + 31 6 5744 8073.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected].

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…" на следния адрес: (https://mfa.bg/bg/embassyinfo).