Носят мощи на свети Стефан за празника на Несебър Това стана ясно на среща между кмета Николай Димитров и представители на културното дружество "Неа Месемврия". Гостите са част от 100-те гръцки поклонници, изпратили до дома й в несебърски храм чудотворната икона "Света Богородица – Владетелка на живота", която гостува две седмици в техния град.

 

По време на срещата кметът Николай Димитров разказа за значимостта на Несебър- като град, обект на световното културно наследство,  какви грижи се полагат от общината за неговото развитие и опазване за идните поколения, както и за приоритетите в работата на общинска администрация. Домакинът увери своите гости, че и за в бъдеще ще продължава да се грижи за съхранението на древния град, който техните предци са оставили.

Гостите от своя страна споделиха, че преди 29 години  е основано културното дружество, носещо името на града им, с цел да се съхранят наследството и традицията, която да обеди хората, живеещи в Неа Месемврия. Днес вече дейността му се е разрастнала и представлява голям културен център с 14 танцови състави и 340 участници в тях, етнографска сбирка-музей, библиотека, кино. Артистите имат зад гърба си концерти из цяла Европа, а изкуството им е търсено и ценено. В този смисъл гърците казаха, че за тях би било голяма чест някой от танцовите им състави да гостува тук по случай празника на Несебър - 15 август,  като по този начин изразят почитта и благоговението си пред Богородица. Искреното им желание трогна кметът Николай Димитров и той им обеща, че то ще бъде реализирано. В отговор на одобрението  гостите развълнувано споделиха, че това е знак, че Божията майка е направила чудото - сближаване на двата народа. Те изразиха надежда, че чрез бъдещото участие на техен танцов състав в празника на Несебър, младите хора от Гърция ще могат да се докоснат до културата, историята и бита на града на ЮНЕСКО, ще опознаят местните хора, а дори могат да намерят с тях и общи корени.

Гостите казаха още, че през есента Неа Месемврия е домакин на среща на 107 културни дружества, която няма аналог като мащабност в цяла Гърция. Поканиха и Несебър за участие на форума, като това би било още една крачка към задълбочаване на добрите връзки между двата града. "Вярваме, че идвайки при нас есента, ние ще може достойно да отговорим на вашето гостоприемство", бяха думите на гостите. От името на местното самоуправление на гръция град, те изразиха надежда, че двата града могат да се побратимят. „Ние ща работим за постигане на побратимяваме”, категоричен бе кметът Николай Димитров, който ще покани своя гръцки колега да бъде специален гост за празника на Несебър.

"Още не може да повярваме, че тази икона на Богородица откри нови хоризонти пред нас, за нашите отношения и за нашето сбижение", бяха емоционалните слова на гърците.

На края на срещата, малко преди финалната снимка за спомен, кметът подари на своите гости късче от Несебър- картина, изобразяваща древния град.