DSC_5843

DSC_5843

Новият ОбС и кмет на Созопол положиха клетва

Панайот Рейзи положиха днес тържествена клетва. Първото заседание на местния парламент бе открито от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков. "Пожелавам ви пълен и ползотворен мандат. На мнозинството пожелавам да изпълни поетите предизборни обещания, а на опозицията - да бъде конструктивна", каза Вълчо Чолаков.

Виржиния Хайк - председател на Общинската избирателна комисия в община Созопол, връчи удостоверенията на избраните кмет на община, кметове на кметства и на общинските съветници. "Надявам се да работим заедно с този прекрасен Общински съвет", каза кметът на морската община Панайот Рейзи, след като получи документа си за встъпване в длъжност. Той ще управлява общината за трети мандат. "Вие сте инициативата, ние сме контролата", репликира го Вълчо Чолаков.DSC_5628

В новия ОбС, който се състои от 17 членове, мнозинство има ГЕРБ. Партията успя да вкара на местните избори, които се проведоха на 25-и октомври, 11 свои съветници. Това са - Красимира Германова, Георги Пинелов, Янко Георгиев, Стоян Маринов, Христо Бардуков, Пенка Щерионова, Илиян Стефанов, Катя Стоянова, Гено Тодоров, Тодор Чакъров и Румен Георгиев. В групата на ГЕРБ само две са новите попълнения - Георги Пинелов и Илиян Стефанов. За Стефанов това е втори мандат, но в предишния ОбС той бе съветник от "Земеделски съюз "Александър Стамболийски". Явно сега Стефанов е припознал идеите на ГЕРБ като свои и затова влиза като съветник от тази листа.DSC_5963DSC_5928DSC_5860

Опозицията ще бъде представена от БСП, "Земеделски съюз "Александър Стамболийски" и НФСБ. Червените имат четирима свои представители в местния парламент на морската община. Клетва днес положиха Тихомир Янакиев, Тодор Дамянов, Виолета Арабаджиева и Станимир Андонов - и четиримата от БСП. Представителят на НФСБ е Неделчо Неделчев, а на земеделците - Румен Георгиев.

Клетва положиха и новоизбраните кметове по места - Ренета Стоева - Атия (ГЕРБ), Костадин Георгиев - Габър (Народен съюз), Стойчо Петков - Зидарово (ГЕРБ), Иван Иванов - Крушевец (ГЕРБ), Иван Пазванов - Равадиново (ГЕРБ), Георги Георгиев - Равна гора (ГЕРБ), Иван Динев - Росен (ГЕРБ), Добри Добрев - Черноморец (ГЕРБ), Атанас Димитров - Индже войвода (БСП).

Първото заседание на новия ОбС бе ръководено от най-възрастния общински съветник - Пенка Щерионова. От ГЕРБ предложиха за председател на местния парламент Красимира Германова, която бе два мандата начело на ОбС в Созопол. От БСП номинираха водача на групата си Тихомир Янакиев. По предложение на ГЕРБ комисията по избора на председател бе в състав от петима души. Тихомир Янакиев предложи двама от членовете в тази комисия да бъдат от БСП. Предложението му не бе прието от мнозинството. Преди началото на тайното гласуване Янакиев оттегли кандидатурата си. За председател на ОбС-Созопол от мандат 2015-2019 г. бе избрана Красимира Германова. Тя получи гласовете на 12 съветници. Другите пет бюлетини бяха недействителни.

От начина на гласуване на първата сесия става ясно, че БСП и съветникът от "Земеделски съюз "Александър Стамболийски" ще бъдат една група. Единственият съветник на НФСБ - Неделчо Неделчев, явно ще подкрепя групата на ГЕРБ.

Галерия