Tur1

Tur1

Новият закон за туризма пак "забрави" бранша

в новата нормативна уредба. "И по двата Закона за туризма, които са били приемани имахме много предложения, но нищо не беше отчетено", разказа шефът на Варненската туристическа камара Марин Нешков, по време на дискусия с местните браншовици за изготвения законопроект.

"Проектът е съобразен с всички в туризма, освен със самия бранш", каза председателят на Съюза на хотелиерите на Златни пясъци Георги Щерев. Той допълни, че в новия проект статута на курортите отново не е регламентиран. На браншовиците още миналата година на среща с икономическия министър Трайчо Трайков им е било обещано, че куротите ще получат специален статут. Регламентът обаче отново не е намерил място в законовата рамка. В нея не е залегнало и уреждането на проблема с квалификацията на кадрите в туризма.
Липсата на регламент как общините да разходват туристическия данък също е пропуск в закона, смята шефът на комисията по туризъм към местния парламент на Варна Иван Портних. "С тези пари трябва да се стимулира развитието на туристическият продукт", категоричен е той. Сега общините удобно заобикалят правилото данакът от туризъм да се насочват приоритетно за развитието на бранша.
Шефът на комисията по туризъм допълни, че в проекто закона са пропуснати плажовете. Те са споменават само информативно. Портних припомни, че плажовете са основното място, на което прекарват времето си летовниците. 70 на сто от всички туристи, които идват у нас, почиват на море. "От една страна е Министерството на регионалното развитие и благоустройството, от друга са концесионерите, но всички сме свидетели, че така се изпуска контрола", посочи Портних.
Задължително членство в браншова организация на заетите в туризма искат, местните туристически деятели. По този начин ще се избегне сивия сектор в туризма. "Контролните органи се концентрират в проверките си, за да е всичко изрядно в курортите. Истинските нарушения обаче се извършват около тях", коментира Георги Щерев. По думите му ако се взема вниманието на браншовите структури при издаването на лицензи, лошите практики ще намалеят.

Днес+