dsc_1069

dsc_1069

Няма ешерихия коли в бургаските басейни

кметът Димитър Николов сезира Регионалната здравна инспекция в града с искане да бъде направена незабавна проверка на качеството на водата в двата басейна там.

Повод за искането на кмета стана информацията за открити бактерии от вида Ешерихия коли и стафилококи в 2 от 3-те басейна на Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация в столичния квартал "Овча купел".

Тестването е проведено от 23 до 27 юни, а резултатите от него са отрицателни и не показват отклонения от нормите. Взетите проби от водата в басейните са изпитвани по 15 различни показателя – Ешерихия коли титър /коли титър- показател за оценка на бактериологичния състав на водата/, Стафилококов титър, Ентерококов титър, цветност, интензивност на мириса, активна реакция, окисляемост, амоняк, нитрити, желязо, манган, свободен активен хлор, прозрачност, общ коли титър и общ брой микроорганизми.

Пробите и изследването са извършени от отдел "Контрол на нехранителни обекти и стоки" към дирекция "Здравен контрол" при РЗИ – Бургас. Според специалистите басейните в Бургас са абсолютно безопасни и се поддържат спрямо всички здравни и хигиенични норми.

Само от началото на годината до момента децата, които са се записали да тренират плуване и посещават редовно басейна до Флората, са 500. За сравнение през цялата 2010 година, броят им е 300, а за 2009 г., когато плувният комплекс в Морската градина бе още в процес на изграждане, на стария басейн в парка в комплекс "П.Р.Славейков" тренираха едва 200 деца.

До края на месец юли новостроящият се плувен басейн в Минералните бани ще бъде отворен за посетители. Съоръжението е почти готово и в момента там текат довършителни работи. Басейнът ще може да се ползва, както за спортно-тренировъчна дейност от бургаските клубове по плуване и водна топка, така и за удоволствие от бургазлии и гостите на града.