dsc_6477

dsc_6477

Областният на Бургас иска повече пари за умъртвени животни

за стопаните чиито животни са умъртвени, в резултат на възникналата зараза от шарка по овцете и козите в село Стоилово. Стопаните там искат да бъде прекратено убиването на добитъка.

В тази връзка областният свика работна група за набелязване на мерки за решеване на проблема. Коментиран е и рестарт на проекта за създаване на заграждения по границата против свободно преминаване на диви животни от Турция в нашите погранични общини. Работната група трябва да формулира и искания до Министерството на външните работи, което да настоява пред турската страна за спазване в европейската територия на Република Турция на правилата и ограниченията важащи в ЕС за ограничаване на заразните болести по селскостопанските животни.

В работната група са привлечени водещи експерти - ветеринарни специалисти като д-р Пенчо Каменов, директор на дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните" в Агенция по безопасност на храните, проф. д-р Бойко Ликов, директор на Център за оценка на риска в същата агенция, д-р Петър Пачев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните, председателят на Асоциацията на овцевъдите в Странджа Тодор Люцканов, както и всички кметове и главните ветеринарни лекари от пограничните с Република Турция общини - Малко Търново, Средец и Царево.