Съветниците гласуваха в Наредбата за определяне на таксите и цените на услугите. Снимка Пресцентър ОбС - Варна

Съветниците гласуваха в Наредбата за определяне на таксите и цените на услугите. Снимка Пресцентър ОбС - Варна

Общинският съвет във Варна прие таксите за паркиране в бъдещата Синя зона в града. Съветниците гласуваха промени в Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, като бяха включени и цените за почасово платено паркиране.
Таксата за час престой в Синята зона ще бъде 1 лев. Единствено във Варна шофьорите ще имат възможността да плащат и половинчасов престой.
Живеещите в обхвата на зоната ще ползват преференции. Те ще плащат по 5 лева на месец и по 55 лева на година за първи автомобил. За втора кола месечната такса ще бъде 10 лева, а годишната – 110 лв. 
За служебен абонамент в централната градска част ще се плаща 350 лева на месец и 3 850 лева на година. За широк център цената ще бъде 300 лева месечно, съответно 3 300 лева годишно. За всички улици и площади извън обхвата на Синята зона абонаментните карти за служебни коли ще струват 120 лева на месец и 1 320 лева на година.
Облекчения ще има и за търговците при ползване на  зоната за кратковременно паркиране. В ядрото на града те ще плащат по 150 лева на месец, съответно по 1 650 лева на година. В широкия център месечната такса ще бъде 120 лева, а годишната – 1  320 лева. 
Плащането в Синята зона ще може да се извършва по три начина. Освен чрез смс, каквато е практиката в повечето български градове, ще може да се плаща и със специално интернет приложение "Виртуален паркинг метър". Чрез него ще се използват индивидуални предплатени сметки за паркиране. Третият начин на плащане ще е в брой в търговски обекти, намиращи се в обхвата на зоната. Варна ще бъде единственият голям град в страната, в който ще може да се плати и кеш в магазин или заведение. 
Зоната за паркиране ще разполага с два типа места – за общо ползване и запазени. Паркоместата за общо ползване ще бъдат предназначени за жители, фирми и гости на града. Запазените ще се отдават под наем на компании и техният брой ще е ограничен. Определени паркоместа ще бъдат маркирани и ползвани само от коли на полицията, общината, хората с увреждания.
На днешното заседание съветниците отмениха старата наредба за организация на движението на територията на общината и приеха нова, с която се регламентира режимът на кратковременно платено паркиране. 
Съгласно документа работното време на Синята зона ще бъде от 9:00 до 19:00 часа. През уикенда и в празнични дни паркирането ще е безплатно.
Освободени от такси ще бъдат и собствениците на електромобили. Те не само ще могат да спират по всяко време на денонощието в Синята зона, но ще имат и  възможността да  зареждат колите си от електростанциите напълно безплатно.
Отначало се предвижда да има зарядни станции за електромобили на 11 места в града. Част от тези места са общинските паркинги на площад "П. Славейков", улица "Александър Дякович", площад "Мусала", на паркинга пред Областната дирекция на МВР на улица "Сан Стефано" и др.