Община Бургас: Бюджетът за 2010-та е надпартиен

Това се казва в прессъобщение на община Бургас в отговор на декларацията на съветниците от БСП, които не подкрепиха бюджета на последната общинска сесия.

 

"Припомняме на БСП, че част от заложените в капиталовата програма обекти са по предложение на кметове  на села от тяхната партия и техни избиратели по време на обществените обсъждания. Неподкрепяйки бюджета това означава, че не подкрепят не само гражданите на Бургас, но и собствените си избиратели", се казва в прессъобщението на администрацията.

БСП не подкрепи гласуването на бюджета с няколко мотива. "С близо 3 млн. лв. е намалена държавната субсидия за 2010 г. При правителство от ГЕРБ и кмет от ГЕРБ, ние считаме, че това намаление е в пълно противоречие с предизборните обещания, дадени на парламентарните избори миналото лято, за "потоци от свежи финансови средства към общината". По отношение на неданъчните приходи ние смятаме, че те са изкуствено раздути в бюджет 2010 г., за да се покрият приходите от такса смет, което е видно от следните факти: - за 2009 г. данъкът от продажба на недвижими имоти е бил 6 млн. лв., а за 2010 г. е 8 млн. лв. Не е ясно откъде ще дойде това увеличение, след като пазарът на недвижими имоти е в застой. Доходите от общинска собственост за тази година са завишени с 500 000 лв, без да са вдигнати наемите, да не говорим, че и те са непосилни за гражданите. В отчета за 2009 г. събраните средства от общински такси са 1 596 000  лв., а за тази година са предвидени постъпления от 4 272 000 лв. Това са близо 3 млн. лв. изкуствено завишение. През 2008 г. постъпленията в бюджета от глоби са били 566 000 лв., през 2009 г. – 680 000 лв, а сега за 2010 г. – 2 млн. лв. Данните показват, че три пъти е завишението за глоби", се казва в декларацията на БСП разпространена до медиите.

Според червените съветници с това се целяло да се прикрие високата такса битови отпадъци, отчетената събираемост на която за 2009 г. е 17 892 000 лв., а планът сметка за 2010 г е 12 876 000 лв. Това показва, че 5,5 млн. лв. е скритото перо на общинската администрация, с което ще се финансират свои дейности. Кметът вече няма да информира Общинския съвет как да се харчат тези средства, а ще се разпорежда с тях еднолично, според новоприетата бюджетна рамка на общината за 2010 г.

"Некомпетентност и гузност към гражданите на Бургас са истинските причини БСП да не подкрепи Бюджет 2010", смятат от общинската администрация. "Недоумение буди как е възможно толкова грешна фактологически и некомпетентна декларацията да е писана от общинските съветници  на БСП, които поне малко трябваше на натрупат опит от 12 годишното си управление на Бургас и няколкото си мандата в местния парламент. Вратите на община Бургас са отворени за представителите на партията за разяснение по цифрите в бюджета и икономическо обучение на тези, които имат нужда, за да не се компрометират с подобни безсмислени текстове. За разлика от управлението на тройната коалиция, когато парите в държавния бюджет се наливаха само в общините управлявани от БСП и ДПС, в момента правителството въведе справедлив подход с единни разходни стандарти към всички общини в България. Освен делегирания бюджет държавата ще налее и милиони левове в умишлено "затлачени" през годините проекти от национално значение в Бургас", се казва в прессъобщението на общината в отговор на декларацията на БСП.