PVZapad

PVZapad

Община Бургас чака 7 млн. лв. за възел Запад строителните дейности. Те вече са стигнали до железопътна линия в посока улица "Крайезерна". От Общината са направили предложение на правителството след завършване на проекта официално да бъде променен маршрутът на републикански път I-9, като в него бъде включен и пътният възел.

Досега бяха извършени дейностите по отчуждаване на имоти, преместване на подземните комуникации, оформяне на подходите, изграждане на подпорните стени и фундаментите. В момента се строи самият виадукт - мостово съоръжение, което минава над улица "Одрин". 
Пътният възел е с ключово значение за създаването на нов околовръстен път, чиято цел е да изведе тежкия транспортен трафик по обходен маршрут, без да влиза в центъра на Бургас, да намали задръстванията, пътните инциденти, шума и отровните емисии във въздуха.
И това лято Бургас се "задушава" от трафика в посока булевард "Стефан Стамболов" - МБАЛ - "Струга" - кръстовище "Трапезица". След завършването на възела, потокът ще бъде отклоняван през комплекс "П.Р. Славейков" по улица "Проф. Якимов" и след това през пътния възел.
Пътен възел "Запад" е логистично свързан с реконструкцията и разширяването на улица "Крайезерна". За този обект Община Бургас също е представила готов технически проект и очаква държавно финансиране. Заедно пътния възел и "Крайезерна" ще поемат и потока тежкотоварни автомобили, който от десетилетия минава по "Одрин", чиято настилка е в много лошо състояние. Община Бургас не си губи времето, а вече изготвя проект за обновяване на тази също ключова пътна артерия, което ще се изпълни след разтоварването на улицата.