Имотите са частна общинска собственост и ще бъдат продадени от Община Бургас след днешното решение на ОбС - Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Имотите са частна общинска собственост и ще бъдат продадени от Община Бургас след днешното решение на ОбС - Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Община Бургас ще продаде 60 имота в т. нар. "Резервна" част на вилна зона "Росенец", землището на бургаския квартал "Крайморие", съгласно ПУП-ПРЗ, одобрен със Заповед  №136/21.02.1991 г. Докладната записка, входирана от кмета на Община Бургас Димитър Николов, не мина без дебати. Те започнаха още преди седмица в социалните мрежи, след като стана ясно, че Общината се кани да продаде 60 имота в Росенец. Мнозина направиха асоциация с т.нар. сараи на Доган и случилото се в парка миналата година.

Наложи се Живко Димитров - директор на дирекция "Управление на общинската собственост" да повиши тон в залата на Общинския съвет и да проведе разяснителна кампания. "През изминалите дни чух резонни въпроси. Изгубихме си времето за разкази по картинти. Не е сериозно да се говори за докладната записка по този начин. Тези имоти са включени в Стратегията за управление на общинска собственост, която Вие приехте преди 2 години. В нея са включени имотите, с които ще се разпорежда Общината. Тези имоти ще са за лично ползване. Търгът ще определи, колко атрактивни са те", обяви Живко Димитров.

Според съветникът Даниела Божинова (Зелено движение), Росенец носи негативна конотация, не само за нея, но и за много хора. "Добрият медиет екип на кмета Николов трябваше да предложи добра докладна записка, в която да се обясни, че става въпрос за вилна зона и за имоти без ток и вода", заяви Божинова.

Изказването й не остана незабелязано от съветници от другите групи. "У вас има симптоматика на тревога, когато чуете Росенец. А у мен не буди такова", заяви Веселин Пренеров от ГЕРБ.

Според Йордан Георгиев от "БСП за България" територията има перспектива за развитие.

Според текста на докладната записка имотите са отредени за вилно строителство. Пазарната им оценка варира от 14 000 до 23 160 лева без ДДС взависимост от квадратурата на имота. Имотите е предвидено да бъдат продадени на публичен търг с тайно наддаване.

С 39 гласа "за", 1 "въздържал се" докладната записка бе приета. 11 съветници не упражниха правото си на глас.