Zaem

Zaem

Община Варна ще може да тегли заема си и в евро

, кредитът да може да се тегли и в евро. Лихвеният процент остава до 6,5%, но вместо фиксиран, той става плаващ, включващ SOFIBOR + надбавка. 

Корекциите бяха нанесени, тъй като нито една банка не пожела да отпусне заем на общината. При проведената обществена поръчка, интерес са проявили няколко финансови институции, но нито една от тях не е подала документи, дори и след удължаване на срока. Проучванията показвали, че банките предпочитат да отпускат кредити в евро, пише в обяснителната записка на администрацията.

Не съм убеден, че кредитът е крайно наложителен през август, коментира общинският съветник от БСП Пламен Начков. Той посочи, че средствата от него могат да бъдат компенсирани от преизпълнението, което се отчита за първото шестмесечие на годината. По думите му е показателно, че дори обслужващата банка на общината не е проявила интерес да кредитира дейността й, което най-вероятно се дължи на спадащия й кредитен рейтинг. 

Шефът на комисията по финанси д-р Янка Станев /ДПС / отговори, че досега не е имало кредит на общината, който да е теглен от първия път. Той допълни, че проблемът не е нестабилността на общината, а в презастраховане от страна на финансовите институции.

Днес+