Дуетът работи заедно вече 12 години

Дуетът работи заедно вече 12 години

Дуетът Алехандрина Симеон и Даниел Марк Еберхард излизат пред варненската публика на 18-и май в рамките на тазгодишното издание на варненския фестивал "Откритие".

Двамата музиканти, които са заедно вече 12 години, предизвикват възхищението на германската публика със своите идеи и джаз интепретации. Най-новият проект на "Александрина Симеон квинтет" е албумът "Ocean Tales". За него Александрина композира музиката, а Даниел я обогатява със специфичните си аранжименти.

На 18-и май Алехандрина и Даниел ще участват на тазгодишното 27-мо издание на международния музикален фестивал. За концерта си, наречен "Океан-джаз и соул вълни" те са подготвили наистина огнено съчетание от госпъл, соул, джаз и авторски песни, интерпретирани по наистина личен и различен начин. За публиката това означава вечер, изпълнена с много радост, виртуозност и лекота.

Тези, които вече са виждали и чували Александрина Симеон в предишното ѝ, индивидуално участие като специален гост на "Откритие" ще могат да добавят още прекрасни впечатления от нея, а за останалите предстои среща с наистина красива музика.

Александрина Симеон е родена във Варна и макар че от шестгодишна живее с родителите си – музиканти в германския град Аусбург, не е губила връзка с българските си корени. След като почти цялата  ѝ фамилия се занимава професионално с музика, за Александрина не е трудно да избере пътя си – започва с цигулка, продължава с класическо пеене, после задълбочава знанията си в джаза при Хариет Луис, Санди Патън и Карън Едуардс. Започва участията си в джаз формации в Аусбург и Мюнхен, прави концерти в Германия, Австрия и Швейцaрия, участва в различни телевизионни продукции. Александрина Симеон е и музикален педагог, преподава в Аусбург и в университета в Инголщад. Едно от основните ѝ занимания е композирането за нейния уърлд джаз състав "Александрина Симеон квинтет". С  музикантите от него тя ще гостува тази година през август в Банско.

Даниел Марк Еберхард също предпочита джаза, като пианист участва в различни телевизионни музикални предавания, при записите на повече от 25 CD албума  и DVD продукции и в многобройни концерти в Германия, Франция и Съединените щати..Преподава в университета в Инголщад. От 12 години той  работи заедно с Александрина Симеон – в дует или като част от нейния квинтет.

За концерта си, по време на който ще бъде осъществен и звукозапис двамата са избрали интересна и разнообразна програма - Гершуин, кавъри на Бийтълс, Ричард Роджърс и Карлос Йобим, интерпретации на Бах, собствени композиции на Александрина Симеон, и дори "Дилмано, Дилберо".

Концертът е от 18.30 часа на 18-и май, петък, в концертното студио на БНР-Радио Варна.

На 19-и май Александрина Симеон ще проведе във Военоморския клуб във Варна и открит урок по вокално майсторство с млади джаз и поп изпълнители.