DSC_1704

DSC_1704

Осветиха параклис в Деня на храбростта Параклисът се издига в Морската градина на Бургас. Идеята за него е на инж. Николай Кожухаров. Преди няколко месеца той я сподели с областния управител на Бургас Константин Гребенаров. С благословията на владиката, бе създаден и Инициативен комитет за неговото изграждане и бе открита дарителска сметка за набирането на средства за гражеда и изписването му.DSC_1683

Първата копка на параклиса бе направена на 15-ти март и сливенският митрополит Йоаникий освети камъка, който бе положен в основата му.
За първи път Бургас има свой параклис в памет на загиналите във войните и по повод 100 години Балкански войни.DSC_1532DSC_1632
На днешния празник Йоаникий отслужи Света литургия и освети параклиса, както и бойните знамена на представителните военни части от база "Бургас". Като член на Инициативния комитет Йоаникий направи лично дарение за строежа. Най-голямата сума бе дарена от фамилията Куш. В богоугодното дело се включиха и строителни фирми, които дариха материали и труд, както и много бургазлии от града и такива, които живеят в София.
След като параклиса бе осветен, областният управител Константин Гребенаров връчи ключа за него на дядо владика. Той поднесе и грамоти за направените дарения на фирмите и гражданите. Почетни грамоти получиха и членовете на Инициативния комитет.
Иконите в параклиса "Свети Георги Победоносец" са дело на художника Атанас Атанасов, който бе избран след проведен конкурс.
Снимки Лина Главинова