Помощта ще се изплаща само на украинци, които са подали заяление за статут. Снимка Черноморие-бг

Помощта ще се изплаща само на украинци, които са подали заяление за статут. Снимка Черноморие-бг

Собственици на хотели и места за настаняване, които са приютили украински граждани, ще могат да кандидатстват за помощта от 40 лева без ДДС от 1-ви април. От тази дата ще бъдат приемани документи за отчитане на броя нощувки в периода 24-ти февруари - 31-ви март. Кандидати по програмата са предприятия и лица, които упражняват дейност в  категоризирани и регистрирани места за наставане по смисъла на Закона за туризма, вписани в Националния туристически регистър (НТР) и предоставящи услуга по настаняване и изхранване на лица, търсещи временна закрила в Република България вследствие на военните действия в Република Украйна.

Програмата се прилага за следните категории лица, разселени от Украйна на или след 24 февруари 2022 г., вследствие на военното нашествие на руските въоръжени сили, започнало на тази дата, които са получили временна закрила съгласно Решение на Министерски съвет № 144 от 10. 03.2022 г., напуснали Украйна в резултат на военните действия и влезли и останали на територията на Република България, считано от 24 февруари 2022 г., включително:

а) украински граждани, пребиваващи в Украйна преди 24 февруари 2022 г.;

б) лица с друго гражданство или без гражданство.

Помощта се предоставя за следните периоди, а именно:

- за лицата, получили временна закрила в Република България по Закона за убежището и бежанците – за срок до 3 месеца от влизането на територията на Република България

- за лицата, които са заявили желание за достъп до пазара на труда - за срок до един месец от датата на заявяването на достъпа до пазара на труда, но не по-късно от изтичането на три месеца от влизането на територията на Република България.

Помощта се ползва при настаняване на минимум две лица в двойна стая и максимум три лица без значение дали е апартамент или стая в хотелски комплекс. Изключение се допуска при многодетни семейства.

Подадените формуляри се разглеждат от комисия, съставена от длъжностни лица и/или външни експерти, определени със заповед на министъра на туризма, която извършва проверка за съответствие с критериите за изплащане на хуманитарните  средства съгласно изискванията на Програмата. За наличието или липсата на съответствие се изготвя протокол на комисията.

Комисията в най-кратък срок разглежда документите.

633 украинци са регистрирани с международен статут у нас