DSC_9656

DSC_9656

От 2007 г. приемат Правилника на ОбС-Бургас с нарушение

от мандат 2015-2019. 31 от общо 51 съветници дойдоха в залата на НХК, за да гласуват за втори път Правилника. Първото гласуване бе на 26-и ноември. Ден по-късно обаче областният управител Вълчо Чолаков оспори решението на съветниците. Причина за това стана, че не е спазено законовото изискване докладната записка с Правилника да стои на сайта на ОбС 14 дни. Това е срокът, в който всички могат да се запознаят с него и да правят предложения. Действията на Чолаков доведоха до свикването на днешната извънредна сесия и прегласуване на документа.DSC_9633DSC_9638

Евгений Мосинов от БСП предложи да бъде прегласувана отново 13-а комисия по туризъм, която бе сформирана на второто заседание, съгласно новия проект за Правилник. В предходния комисиите бяха 12. Мосинов предложи и промени в сегашния Правилник, който трябваше да се гласува повторно, които да дадат възможност на съветниците да правят предложения в зала, а не само в писмен вид и то 14 дни преди заседанието.

"Още през 2007 година, когато председател на ОбС е бил Валери Симеонов (лидер на НФСБ, сега депутат - б.а.) също не е спазен законът, но тогава не се намери личност да сезира областния управител. През 2011 година Правилникът е приет по същия начин. Това не е подзаконов акт, а вътрешно ведомствен", заяви председателят на местния парламент Костантин Луков. Според него и в предишния Правилник, и в сегашния не е ограничена възможността на съветниците да правят предложения.DSC_9664

"Правилникът е нормативен акт. Сигурно сте очаквали действията на областния управител, защото го обнародвахте преди решението му", репликира го Мосинов.

"Съмнявах се. Никой не ми прегражда пътя да кача на сайта Правилника отново", взе право на дуплика Луков.

"Предлагам да свършим малко работа и да прекратим разискванията", заяви д-р Антонио Душепеев от ГЕРБ. Предложението му бе подкрепено от 21 съветници, 9 гласуваха против, 9 бяха "въздържал се". След този резултат, Луков подложи на гласуване Правилника. Той бе приет с 34 гласа "за", 8 "против", 2 "въздържал се".

Галерия