Отчуждават имоти заради пътя Царево-Ахтопол на обществено обсъждане на парцеларния план на пътя Царево-Ахтопол. Той е актуализиран с действащата кадастрална карта на землищата Царево, Варвара и Ахтопол. Участниците в обсъждането бяха информирани, че предстои процедура по обявяване и одобряване на плана, след което стартира процедура по отчуждаване на частите от имоти, попадащи в сервитута на пътя. Отчужденията засягат в минимална част земеделски земи, гора и регулирани имоти, за което собствениците им ще бъдат обезщетени по пазарни цени.

До една седмица парцеларният план ще бъде изложен в общината и ще бъде на разположение на собствениците на засегнатите имоти в продължение на един месец, както изисква законът.

Николай Нинов, нач-отдел "Отчуждителни процедури" в дирекция "Инвестиционно проектиране и отчуждителни процедури" в МРРБ, представи плана и обясни, че става въпрос за цялостна реконструкция и рехабилитация на пътя Царево - Ахтопол, която се планира да започне през 2012 г. Въпреки че процедурата по отчуждаването е много тежка, от МРРБ ще се постараят тя да приключи до края на годината.

Реконструкцията на двата участъка от пътя Царево -Ахтопол беше изпълнена с държавни средства, за строителството на останалата част от него ще се кандидатства по ОП "Регионално развитите".

Сега преди летния сезон ще бъде направена само частична рехабилитация на пътя.