Отдават на концесия пристанищата в Бургас и Варна

"Обмисля се възможността за отдаване на концесия на терминал 2 А и на цялото пристанище в Бургас. Надяваме се чрез концесията да компенсираме липсата на товари, които бяха нужни за работата на "Кремиковци" и вече ги няма", обясни зам.-министърът. Няма да бъде теглен нов кредит за нуждите на порта. В момента кредита, изтеглен преди години от Японската банка за терминал 2 А, се изплаща от Министерството на транспорта, Министерството на финансите и от ИА "Пристанищна инфраструктура". Една малка част от заема де покривал от пристанището. По думите на Камен Кичев обаче портът е внесъл само една вноска по кредита.

 

Вече е сформиран концесионен екип, който трябва да подготви процедурата по отдаването на пристанището. Това трябва да стане до края на годината. Обмисля се и концесия за "Пристанище Варна". Вече имало интерес към бургаския порт.

Зам.-министърът отчете ръст от 250 000 тона оборот за първите 3 месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки това като цяло имало спад на работата и това неминуемо щяло да доведе до нови съкращения в пристанището. "Пристанище Варна" е реализирало през 2009-та година 7 млн. тона оборот с персонал от 1 600 души. Бургаският порт е приключил миналата година с оборот от 3,5 млн. това и с работещи 1 360 души. "В момента в "Пристанище Бургас" 1 115 души. Съкращаванията ще бъдат извършвани плавно. До края на годината цифрата трябва да бъде 975 души. А през 2010-та година на работа да останат 800 души", каза Руслан Петков - изпълнителен директор на буртаския порт. По думите му нямало забавяне на заплатите. Възнагражденията се изплащали регулярно всеки месец между 10-то и 15-то число.