PlazV

PlazV

Откриха медицинските пунктове на плажовете във Варна

с концесионерите, медицинските екипи ще работят от 1 юни до 30 септември, без прекъсване всеки ден от 9 до 17 часа, съобщи управителят на здравното заведение д-р Иван Иванов. Подготовката обаче започна още преди месец, когато се сформира екипа и оборудваха пунктовете и линейките с консумативи, апаратура и медикаменти.

Медицински пунктове са разкрити общо на 27 плажа, както следва: Варненски плажове – "Трета буна", "Рапонги", "Офицерски", "Рибарски", "Централен", "Южен" и "Аспарухово"; "Св. Св. Константин и Елена" – "Сахара 1" /Министерски съвет/, "Север" /Азалия/, "Сахара 2" /Военно-почивен дом/, "Голям плаж" /Сириус/, "Минерален басейн – Север", "Малък плаж" и "Плаж юг"; "Слънчев ден" – "Плаж Север" /хотел "Палас"/, "Плаж Централен" и "Плаж Южен"; "Кабакум" – "Плаж Кабакум 1", "Плаж Кабакум – Юг", "Плаж Кабакум – Бисер" и "Плаж Русалка"; "Златни пясъци" – "Панорама", "Изгрев", "Мираж", "Лабалена", "Амфора" и "Мак Доналдс".
Всъщност двата реанимобила започнаха обиколките на курортите още от 10 май и постоянно дежуриха в курортите "Златни пясъци" и "Св.св. Константин и Елена" от 15 май, когато официално се откри сезонът тук. От началото на кампанията работят общо 3 реанимобила – два за курортите и един за Варна, с четирима шофьори. Медицинските екипи, заедно с тях, се състоят от 55 специалисти: 14 лекари – реаниматори, двама фелдшери и 35 медицински сестри, като екипът и по-многоброен от този през миналата година.
Медицинските пунктове бяха ремонтирани основно от концесионерите, като някъде се изградиха отново, след като бурното море през зимата разруши няколко поста на брега. Може да се каже, че екипите са вече постоянни, основно от специалисти от ДКЦ 1 “Света Клементина” и от други лечебни заведения. Всички са преминали обучителни курсове, организирани от лечебното заведение, и са получили сертификати за медицинско обслужване при водни инциденти, каза още д-р Иван Иванов.
Той добави, че навсякъде пунктовете са оборудвани с необходимата апаратура, кислородни бутилки, консумативи и медикаменти за оказване на спешна помощ при водни и неводни инциденти, като окомплектоването е за сметка на здравното заведение.
На екипите са раздадени и мобилни телефони, за да поддържат при нужда постоянна безплатна връзка помежду си.
Важно е да се знае, че оказваната медицинска помощ е напълно безплатна за пострадалите на плажа. Освен това екипите работят в много добра колаборация със спасителите от БЧК, както и с колегите си от Центъра за спешна медицинска помощ. Благодарение на съвместните усилия през миналия сезон са спасени десетки човешки живота и не са допуснати инциденти с летален край на охраняемите плажове в работно време, за което благодарим на нашите партньори и се надяваме на още по-плодотворни контакти тази година. Специални благодарности отправяме и към концесионерите на Златни пясъци, Св.св. Константин и Елена и Варненските плажове, които създадоха прекрасни условия за работа в медицинските пунктове, каза в заключение д-р Иван Иванов.
За контакти: Д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ 1 "Света Клементина", тел. 608 001 и 613 106. 

Днес+