Съветниците от СЕК (на втория ред на снимката) бойкотираха докладната записка. Снимка Лина Главинова

Съветниците от СЕК (на втория ред на снимката) бойкотираха докладната записка. Снимка Лина Главинова

Откриването на Факултета по медицина към университет "Проф. д-р Асен Златаров", което беше планирано за тази есен, се отлага, засега. Причината е решение на Общинския съвет в морския град, за което "Черноморие" писа. Липсата на един глас напрактика "върза" ръцете на Община Бургас и спря довършването на сградата на факултета. За да бъде готов той и да бъде закупено нужното оборудване за кабинетите, се разчиташе на над 3 млн. лева, които трябваше да бъдат осигурени с продажба на шестетажна сграда, която е част от "Медицински център III - Бургас" ЕООД (ОбС взе решение за това на сесия през септември б.а.). За да влязат парите по сметката на Община Бургас, която участва с апортната вноска в дружеството, трябваше да бъде намален капитала на ЕООД-то. Предложението за това бе направено с докладна записка на проколиста на Медецинския център - д-р Христо Димитров. Тя обаче не получи нужното квалифицирано мнозинство. Съветниците от СЕК, които бяха против продажбата на сградата, бойкотираха гласуването.

"Според нашите юристи, докладната записка може да бъде приета и с обикновено мнозинство, защото не става въпрос за акционерно дружество, а за 100% собственост на Общината", коментираха от общинската администрация.

Гласуването на съветниците "върза" ръцете на Общината. До края на март трябва да бъде завършена сградата на Факултета по медицина и да бъде закупено нужното оборудване. По предварителен план през април факултета трябваше да бъде акредитиран, за да бъде обявен приемът на студенти в няколко специалности за учебната 2018/2019 година. Ако не бъдат намерени нужните средства, напрактика този процес ще бъде стопиран и факултета няма да започне да функционира от тази есен.

Досега от бюджета на Общината са инвестирани над 7 млн. лева за целта. В бюджета за настоящата година са заложени 600 000 лева. За довършването се разчиташе основно на над 3 млн. лева, които трябва да дойдат от продажбата на сградата на Медицинския център.

Решението на проблема трябва да бъде взето в най-скоро време. До седем дни областният управител на Бургас Вълчо Чолаков трябва да се произнесе по взетите от ОбС решения. "Мога да коментирам казуса, когато видя документите", каза пред "Черноморие" Чолаков.

ОбС бламира отпускането на над 3 млн. лв. за Факултета по медицина