DSC_6600

DSC_6600

Откриват днес 41-я фолклорен фестивал в Бургас на съставите участници. Те ще тръгнат в 18.00 часа от площад "Тройката" по улица "Александровска". Всеки ансамбъл ще се представи с кратко изпълнение на площад "Атанас Сиреков", пред сградата на общината. След това дефилето ще продължи по улица "Богориди" до Летния театър, където в 20.00 часа ще бъде официално открит фестивала. За откриването се очаква да дойде министърът на културата д-р Петър Стоянович.

Тази вечер ще бъде връчена и наградата "Нестинарка". Неин носител ще бъде проф. д-р Стефан Чапкънов - дългогодишен ръководител на ансамбъл "Странджа". Той я получава за цялостния си принос за развитието на българския песенен и танцов фолклор.

14 състава от 12 страни ще участват във фолклорния фестивал това лято. Предвид проявения интерес от участниците, организаторите предвиждат през следващата година и възстановяване на научните конференции, където фолклористите ще могат да  обсъждат своите идеи, да разискват новите тенденции в развитието на фолклора, както и да обменят своя опит. Фестивалът ще премине под егидата за кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата 2019 година.