SANY0008

SANY0008

Отпускат на Бургас 240 000 лв. за археологически проучвания 120 000 лева от сумата е предназначена за проучване на новооткрития от водната стихия през миналата седмица Римски град в Сарафово. Тогава бурята оголи зидове на древна постройка, вероятно от римско време, по които ясно се виждат тръби от изградена древна канализация, както и части от делви и грънци. Малко по-късно в бурното море бе забелязан и масивен обект, наподобяващ каменен саркофаг.

Археолозите предположиха, че в него може да е погребан знатен римски аристократ, вероятно управител на разкритото антично селище и пристанище край Сарафово или древно корито на каменна чешма.

Археолозите обаче са единодушни за едно – това е уникална находка. Монументалната сграда, чиито ъгъл вълните откриха, е изградена от големи каменни блокове, откъдето може да се предположи, че това не е някакво малко селце, а селище от градски тип с големи сгради, канализация и пътища. Осигурените за разкопките средства ще позволят на археолозите да започнат по-скоро работа на терен и да намерят отговор на тези и редица други въпроси.

Средства за реставрация на още два исторически обекта в Бургаски регион са включени в постановлението на Министерски съвет. По 60 000 лева ще бъдат предоставени за консервация и реставрация на древния град Аква Калиде в района на Бургаските минерални бани и за археологически разкопки на историческия предшественик и символ на Бургас – античната и средновековна крепост и пристанище Порос край квартал Крайморие.

Древната крепост Порос, която археолозите определят като изгубения град, дал начало на съвременен Бургас, е включена и в разработвания от Община Бургас туристически маршрут по проект "Магията на древността и красотата на природата от Бургаския залив до Странджа" по ОП "Регионално развитие". Маршрутът включва влажните зони край Бургас и центъра за наблюдение на птици в защитена местност Пода, кейовете за рибари, които ще бъдат изградени около бургаските езера и античната крепост Порос на нос Форос до Крайморие.

Новата туристическа дестинация представлява част от цялостен туристически пакет, в който още влиза и посещение на друга част от бургаското културно наследство - храма "Св.св. Кирил и Методий", музейните експозиции, Морската градина, моста и разходка с лодка до остров "Света Анастасия".

Целта на новата туристическа програма е да разкрие красотата и богатстата на природните и исторически забележителности в региона, предоставяйки на туристите и жителите на Бургаския край възможност за пълноценна рекреация и активен отдих.