DSC_5784

DSC_5784

Паркингът до Трета поликлиника за 500 коли и автобуси

на час, 3 лева за 24 часа и 55 лева на месец.

Паркингът се намира в идеалния център на Бургас и има два входа/изхода – откъм улиците "Гурко" и "Оборище".

Миналата година на мястото на новия паркинг имаше множество опасни сгради, храсти и саморасляци, битови и строителни отпадъци. По инициатива на кмета на общината Димитър Николов беше постигната договореност с държавата, която имаше своя собственост в този район, за премахване на съборетините (в които се събираха клошари и наркомани, които бяха палени няколко пъти, там беше регистриран и опит за изнасилване) и превръщане на терена в обществен паркинг. Община Бургас извърши строителството със собствени средства. Реконструирана е площ с размер 16 декара, включваща паркоместа, комбинирани с парково пространство, ново районно осветление и система за видеонаблюдение. До окончателното приключване на проекта остава да се извърши озеленяване и внедряване на система за електронно паркиране, но паркингът е абсолютно функционален и в момента.

През последните години основен приоритет в строителната програма на Община Бургас беше осигуряването на нови паркоместа.

За периода 2008 – 2010 г. са създадени 1500. Мащабните улични ремонти, извършени в града през това време, задължително включваха обособяване на места за паркиране. Тази практика продължава и през 2011 г. с изграждането на повече от 1000 паркоместа - като част от различни проекти, чието финансиране е осигурено.

Успешно се развива и инициативата на Община Бургас за разчистване на града от стари, излезли от употреба автомобили. От юли 2008 г. до днес по този начин са освободени над 1200 паркоместа.