PartiiN

PartiiN

Партиите в Несебър не се разбраха за ОИК

упълномощените

представители на партиите и коалициите: ГЕРБ, "Коалиция за България", "Синя коалиция", "Атака" и НДСВ за да бъдат проведени консултации за избор на състав и ръководство на ОбИК за вота на 23 октомври, когато ще се проведат местните и президентските избори.

Съгласно изборния кодекс и решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК) в консултациите участват представители на парламентарно представените партии и коалиции,както и тези,които имат избрани депутати в Европарламента.

Както в първия, така и във втория тур до споразумение за ръководните длъжности - председател, зам.-председател и секретар на ОбИК не се стигна. Съгласно броя на жителите на община Несебър, квотата на ГЕРБ е 8 души, на "Коалиция за България" и ДПС - по 3, на "Атака", на "Синята коалиция" и НДСВ - по1. Изхождайки от тези квоти представителите на "Коалиция за България" и ДПС предложиха председателското място по право на ГЕРБ, а за своите представители - длъжностите на зам.-председател и секретар. Към тези места обаче аспирации проявиха и от ГЕРБ, "Атака" и НДСВ.

На втория кръг консултации се явиха само представителите на "Коалиция за България" и ДПС, и те на практика не се състояха. По този начин,

заради липсата на постигнато споразумение за ръководните длъжности в ОбИК, по казуса в Несебър ще се произнесе ЦИК. Протоколите от двата тура консултации вече са изпратени до нея и тя трябва да се произнесе в срок до 18 август.

Местните представители на ГЕРБ са номинирали за председател на ОбИК неизвестната в Несебър Елица Моева от София. По време на първия тур на консултациите пък, НДСВ първоначално бе представено и от Георги Михов, и от Светослава Наумова. След извършената проверка обаче се оказа, че пълномощното на Михов е неактуално.

Максим Момчилов