По 2-3 случая на грип седмично във Варна По думите й лечението се извършва с антивирусни препарати, които са добре разпространени. Не сме в сезон на активна диагностика за причинителя на грипа, комантира д-р Станева в отговор на въпрос има ли случай на новия грипен вирус "Пърт".


През последните две седмици има учеличение на острите респираторони заболявания. Болните обаче са много по-малко в сравнение с данните от миналата година, каза още д-р Станева. 

Припомняме, че СЗО предупреди, че освен познатия от миналата година свински грип, тази година се очаква грипния вирус A/H3N2/, наречен "Пърт". ,Вирусът засяга най-вече възрастните хора, хроничноболните и децата заради отслабнала или неразвита все още имунна система. Според специалистите симптомите на грипния вирус "Пърт" не се различават съществено от досега познатите. Отново има висока температура, втрисане, болки в мускулите на цялото тяло, всеобща отпадналост. Най-податливи към вируса ще са болните със сърдечносъдови заболявания и диабет, предупреждават медиците.

 

 

Днес+