DSC_3928

DSC_3928

Полиция пази експерти от МОСВ от разярени еколози

и собственици на имоти, които попадат в границите на бъдещия национален парк "Българско Черноморие". За днес в 13.00 часа в голямата зала на областта бе насрочено първото обществено обсъждане на новия парк. Представителите на министерството обаче не можаха да вземат думата и да обяснят, за какво са дошли от виковете на

DSC_3890присъстващите в залата. "Вън", "Мафия", "Не си даваме земите", скандираха хората. На обсъждането бяха дошли и кметовете на общините Поморие и Приморско - Иван Алексиев и Димитър Германов, председателят на Общинския съвет в Созопол Красимира Германова.

Виковете на собствениците на имоти и на природозащитниците продължиха 20 минути. След което общинският съветник от ГЕРБ - Бургас Димитър Людиев, взе думата. "Вие не представлявате държавата и депутатите, които предложиха тези промени", заяви Людиев подкрепян от мнозинството.

След като бе извикано допълнително полицейско подкрепление, представителите на МОСВ бяха изведени от залата и останаха близо 40 минути затворени в стаята на охраната. Протестиращите неDSC_3881 спираха да крещят и не им дадоха възможност да излязат. След като страстите се поуспокоиха, специалистите напуснаха Областна управа охранявани от полицаите. "Не можахме да обясним, защо сме тук. Това е само проект за национален парк и той се базира на проучвания на БАН и на базата на характеристиките на общините. Проектът подлежи на корекции", заяви Михаил Михайлов от МОСВ.

"Докато съм кмет на Поморие няма да позволя да се вземе Поморийското езеро или друга общинска територия. Както собствениците на имоти си ги бранят, така и аз ще браня имотите на Поморие", заяви кметът на морската община Иван Алексиев.