Помагат на стопаните засегнати от шапа да купуват фураж в отговор на питане на бургаските депутати от ГЕРБ какви са мерките за овладяване на ситуацията в Странджа.

 

След проведени срещи в Министерски съвет министър Найденов обяви в Народното събрание, че няма да се възстановява граничният кльон, а ще бъдат изградени предпазни огради и съоръжения, които да попречат на свободното движение на домашни и диви животни. "Това няма да е напълно достатъчно за да се предотврати разпространението на шап, но все пак ще помогне за овладяване на огнищата", коментира депутатът Димитър Бойчев.

По думите на Мирослав Найденов животновъдите от село Кости са получили пакет от МТСП в размер на 300 лева на засегнат стопанин, а освен това на 100 % са били изплатени сумите. Той заяви, че и при новите случаи на шап животновъдите ще бъдат компенсирани, тъй като в пролетните месеци те разчитат на паша, а не могат да ги пускат, заради ограничителните мерки. Тези стопани ще бъдат компенсирани чрез програма за закупуване на фураж.