Поморие отново домакинства "Яворови дни"

Тържествата започват със заупокойна молитва, която ще бъде отслужена на 15-ти юли в храм "Св. Рождество Богородично". В програмата са включени - изложба в залата  на ОДК "Райнхард – Владигеров. Взаимовлияния и проекции" – театралната музика на Владигеров, гостува Държавен културен институт – къща музей "Панчо Владигеров" в София и "Началото" – ретроспективна изложба на Радко Мурзов живопис и графика, подредена в Общински музей.

 

Тържественото откриване на "Яворови дни" е от 20.30 часа пред паметника на поета. В 21.00 часа в Летния театър ще бъде представена "Нирвана" от Константин Илиев. Спектакълът е на театър "Просвета" в Поморие и е режисиран от Георги Къркеланов. В постановката играят Маргарита Гюрова и Коста Самоковлиев.

На 16-ти юли празниците продължават с второто издание на националната конференция "Аз не живея, аз горя" с участието на: проф. Николай Даскалов,  проф. Михаил Неделчев, доц. София Ангелова, д-р Ярмила   Даскалова, Мирела Иванова, Едвин Сугарев, Георги Райков. Същият ден от 19.00 часа в читалище "Просвета" ще бъде представена поетичната книга на Патриция Николова - "Яков и Ангелът" с участието на проф. Михаил Неделчев и на Георги Къркеланов. Мим формация "Жар театър" в София гостува с "Луди млади" – музикално-пантомимичен спектакъл с участието на Янка Рупкина и Петко Ангьозов – гайда

На 17-ти юли ще бъде представена "От цветето до кръста" – поетичната книга на Иван Янев. Вечерта в Летния театър ще започне рецитал-конкурс по творби на Яворов, концерт на квартет "Камерал" – Йордан Ковачев – цигулка, Евгения Маркова –цигулка, Жасмина Чернева – виолончело, Златка Савова –пиано. На финала ще бъдат връчени наградите от Националния конкурс за поезия "От заник слънце озарени, алеят морски ширини…".