DSC_2486

DSC_2486

Поморие приключи успешно проекта за ЦНСТ

Резултатите от него бяха отчетени днес на заключителна прескоференция. "Благодарим на управляващия орган за безрезервната подкрепа, която получихме по време на реализацията на проекта", каза заместник-кметът на община Поморие Илия Джингов.

DSC_2516

"Днес реално приключва дългогодишната програма за деинституционализията на децата от домовете. В Бургаска област бяха изградени девет Центъра за настаняване от семеен тип и едно защитено жилище, сред тях е и ЦНСТ в Поморие. От 1-ви ноември тази услуга става делегирана държавна дейност, а сградите - собственост на общините", каза Тони Костова - директор на Регионална агенция за социално подпомогане - Бургас.

В ЦНСТ Поморие живеят 12 деца и младежи на възраст от 10 до 23 години. "Беше трудно, защото това са деца, които са изведени от пет социални институции в област Бургас. Постепенно обаче нещата се случиха и бележим резултати", каза управителят на ЦНСТ Поморие Валентина Ганева.

Проектът "Предоставяне на социална услуга "Център за настаняване от семеен тип в град Поморие" се реализира от община Поморие. Неговата стойност е 279 456 лева - 100% безвъзмездна финансова помощ. Съфинансиране от Европейския социален фонд възлиза на 237 538 лева, а съфинансирането от националния бюджет на 41 918 лева.DSC_2508

Проектът започна на 7-ми март 2014 година и приключи на 21-ви октомври 2015 година. Продължителността му е 20 месеца.

Основната цел на проекта е реализиране на устойчив модел за деинституционализация на деца с увреждания, настанени в специализирани институции за деца с умствена изостаналост, за деца с физически увреждания и в домовете за медико-социални грижи на територията на страната. С разкриването на социална услуга "Център за настаняване от семеен тип" беше осигурена възможност за предоставяне на комплексни социални услуги за общо 12 деца и младежи с умствена изостаналост  и 2 деца нуждаещи се от спешно настаняване, на възраст от 3 до 18 години, в среда близка до семейната. Децата и младежите получиха необходимата им индивидуализирана грижа и подкрепа за личностно съзряване и изграждане на умения за самостоятелен и независим живот.

"Целевата група, към която е насочен проекта, включва ползвателите на Центъра за настаняване от семеен тип - общо 12 деца и младежи с умствена изостаналост и 2 деца в спешна ситуация.

Постоянният персонал, нает за предоставяне на услугата, се състои от  ръководител, възпитател и 8 детегледачи, избрани след проведен конкурс и назначени на трудови договори. В рамките на проекта беше назначен и експертен персонал за извършване на съпътстващи дейности, състоящи се от психолог, медицински специалист и социален работник, наети на граждански договори, които оказваха помощ и подкрепа на основния персонал за периода на проекта", каза Тодор Тодоров - ръководител на проекта.

Галерия