DSC_6627

DSC_6627

Популизъм в Община - Бургас. Намалиха таксата за градина с 3 лв.

Градоначалникът входира докладна записка с предложение за намаляне на диференцираната такса за присъствен ден за децата в градините. До днес сумата, която родителите плащаха, бе 53 лева на месец. В тази цена влиза постоянната такса, която е в размер на 18 лева на месец, и цената от броя на дните, през които децата са ходили на градина. Сборът на двете стойности не надвишаваше 53 лева. С предложението на кмета и гласуването на общинските съветници тази сума бе намалена на 50 лева на месец.

Ако до днес диференцираната такса за присъствен ден бе 1,65 лева, след промяната тя става - 1,52 лева. Тя важи за периода от 1-и септември до 31-и май. За периода 1-и юни - 31-и август родителите плащаха по 2,50 лева. След днешните промени диференцираната такса за присъствен ден за летните месеци става 2,38 лева. През юни, юли и август постоянната такса в размер на 18 лева не се заплаща. Тогава родителите плащат само дневната такса, според броя на посещенията на месец. Причина за това е, че през лятото няма занимания за децата, както през останалата част от годината. Това е и времето, през което има сборни групи в градините заради намаления брой на деца, които ги посещават. Повечето родители избират да предоставят грижите за подрастващите си през това време на свои родители или близки.

Символичното понижаване на цената на таксата, предложена от кмета Николов, е мотивирано със занижените сметки за отопление в детските градини. В тях се забелязва трайно намаление, откакто Общината санира сградния им фонд и въведе допълнителни мерки за енергийна ефективност. Тези икономии позволяват да се отнеме малко от финансовата тежест, която пада върху бургаските родители, твърдят от администрацията.

На сесията през януари, когато беше гледан бюджетът на община Бургас за настоящата година, съветникът от БСП Николай Тишев предложи таксата да бъде намалена на 30 лева на месец. От общината възразиха, че това не е разумно, защото издръжката на едно дете в нощуваща група на месец излиза 910 лева, за деца в градина с 3 и под 3 групи струва на община Бургас 840 лева на месец, за деца в градина с над 3 групи - 810 лева месечно.

Излиза, че предложението на съветник от опозицията не е приемливо за преобладаващото мнозинство, което гласува "против" него. За сметка на това предложение за сваляне на цената с 3 лева, направено от кмета Димитър Николов, явно не е популистко, след като бе подкрепено от партията му - ГЕРБ, и ще влезе в сила от следващия месец.