DSC_0451

DSC_0451

Правят нов План за управление на Атанасовско езеро биоразнообразието изготви настоящия план, сега Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Бургас възложи неговата актуализация на проекта "Солта на живота". Ръководителят на екипа - Таньо Мичев, който ще подготвя Плана за управление, коментира, че в първите месеци на новата година (февруари-март) ще започне общественото обсъждане. "Настоящият план бе един от най-успешните. Надяваме се и новият да бъде такъв. По време на Обществения съвет ще бъде обсъдено моментното състояние на резервата през последните 6 месеца, защото самият план е една стратегия как да се опазва биоразнообразието през следващите 10 години", допълни Мичев.DSC_0464

Той посочи няколко конкретни проблема, които ще бъдат сериозно дискутирани: наводненията; реализирането на плана за курортен комплекс "Кюшето"; общото намаляване на популацията на някои видове птици; проектът за нов път София - Бургас, който може да засегне обитателите на резервата.
Освен обсъждането на новия План за управление за Атанасовско езеро, по време на четвъртата си среща в Бургас Общественият съвет обяви 2015 година за "Година на лагуната Атанасовско езеро". Предвидени са различни прояви, свързани с лагуната и нейното биоразнообразие през новата 2015, както и различни събития за популяризиране на езерото не само на местно, но и на национално ниво. А именно - изготвянето на традиционен календар посветен не на вид растение или животно, а на място - Атанасовско езеро; различни мероприятия свързани с Атанасовден (18 януари), със Световния ден на влажните зони (2 февруари), с рождения ден на резервата (12 август); атрактивна пътуваща изложба за Атанасовско езеро, която ще обикаля страната; изграждането на Пътека на саблеклюна и Пътека на солта и др. "Специално внимание ще бъде отделено на лагуната като обект за фотозаснемане, като за целта ще бъде изградено фотоукритие, което ще бъде достъпно както за професионалисти, така и за любители. През есента предстои да се проведат национален фотопленер и изложби, свързани с обитателите на езерото", каза Радостина Ценова от Българска фондация биоразнообразие.