varna

varna

Правят обществено обсъждане за плана на Варна

Общинският план за развитие на Община Варна е за периода 2014-2020 година.

Общинските планове за развитие са елемент от йерархичната система от документи за стратегическо планиране и програмиране на регионалното развитие, регламентирани със Закона за регионалното развитие (ЗРР).

Те се изготвят за период на действие от 7 години (който съвпада с програмния период на ЕС). Общинският план за развитие се обсъжда и приема от Общинския съвет по предложение  на Кмета на общината.

Общинският план за развитие (ОПР) на Община Варна за периода 2014-2020 г. ще определи средносрочните  цели  и  приоритети  за развитие на Община Варна,  отчитайки специфичните характеристики и потенциалът на общината, от една страна, и стратегическите насоки за разработване на целите и приоритетите на общинските  планове  за  развитие,  съдържащи  се  в  Областната  стратегия  за развитие на Област Варна за периода до 2020 г., от друга. 

По време на общественото обсъждане ще бъде представен изготвеният проект на Общински план за развитие на Община Варна за периода 2014 – 2020 г., който е със следното съдържание: анализ на икономическото и социалното развитие на Община Варна; визия, стратегически цели, приоритети и специфични цели за тяхното постигане; индикативна  финансова  таблица,  обобщаваща необходимите ресурси за реализация наплана; матрица на индикаторите за наблюдение и оценката на плана; действия по наблюдението, оценката и актуализацията на плана; механизми за прилагане принципа на партньорство и осигуряване на информация и публичност; програма за реализация на ОПР, с която се конкретизират проектите за неговото изпълнение, съответните финансови ресурси и звената за изпълнение на проектите.
Предварителен проект на частите на Общинския план за развитие на Община Варна за периода 2014 – 2020 г. ще бъде достъпен от 20-ти август на интернет страницата на Община Варна -  www.varna.bg, раздел "Проект за ОПР на Община Варна за периода 2014 – 2020 г.". 
Водещ принцип при разработването на общинските планове е партньорството с широк кръг заинтересовани страни – организации, институции, икономическите и социалните партньори, както и с физически лица и представители на юридически лица, имащи отношение към развитието на общината.
В тази връзка, Общинска администрация - Варна отправя покана за участие в обществено обсъждане и разчита на Вашето активно участие в процеса на изготвяне на този важен за всички нас стратегически планов документ.