Правят среща за добива на нефт в Силистар

"Биоразнообразие" и Института за зелена политика на среща в София във връзка с приетото решение на Министерски съвет за търсене и проучване на нефт и газ в Блок 1-14 Силистар. Срещата ще е с участието на зам.-министър Марий Косев и ще се състои на 24 март от 14 часа в сградата на министерството.

На срещата кметът Петко Арнаудов ще поиска гаранции за отмяна на министерското решение, с което се дава разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок 1-14 Силистар, който обхваща континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море.

Царево беше първата община, която обжалва концесията за проучване и добив на нефт и природен газ в зона "Силистар" пред Върховния административен съд. Конкретните доводи, които се изтъкват в жалбата на кмета Петко Арнаудов са, че решението е от категорията административни актове, последиците от които засягат околната среда – водата, земните недра, биологичното разнообразие и неговите елементи. Очертаващите се негативни последици са както за морския туризъм като основен поминък за населението на Община Царево, така и за пристанищната дейност и рибарството, залегнали като приоритетни дейности в икономическата й стратегия. В жалбата се посочва, че това я причислява към категорията "засегната общественост" по смисъла на чл.2, т.5 от Конвенцията за достъпа, участието на обществеността в процеса на вземането на решения и достъпа до правосъдие по въпроси на околната среда и обосновава правния интерес на общината от оспорване на административния акт.

Във връзка с приетото министерско решение за проучване на нефт и природен газ в зона Силистар в общинска администрация Царево се получи и становището на директора на дирекцията на природен парк "Странджа" Стефан Златаров. Изразената от него позиция съвпада с позицията на кмета Арнаудов, който изразява надежда, че съвместните им усилия ще защитят поминъка на населението на общината и ще опазят околната среда и биологичното разнообразие в района.