DSC_1169

DSC_1169

Правят тематични турове за българи във Виетнам

морски, исторически и археологически маршути в Бургаска област за виетнамски летовници, обсъдиха извънредния и пълномощен посланик на СР Виетнам Н.Пр. Ле Дък Лиу и кметът на Община Бургас Димитър Николов.

Виетнамският бизнес е проявил  и сериозен интерес да стъпи трайно на българския пазар, като Бургас е една от най-атрактивните локации за установяването на по-задълбочени икономически и културни връзки между двете държави, стана ясно по време на срещата.

Инвестиционните намерения на виетнамските компании са насочени към изграждане на индустриални предприятия, заводи за конфекция,инфраструктурни обекти или центрове за разработване и производство на информационни технологии.

Кметът Димитър Николов представи атрактивните условия за чуждестранния бизнес, които предлага  Община Бургас, като обеща специални икономически  преференции за виетнамските инвеститори.  

Н. Пр. Ле Дък Лиу сподели  пред кметd Николов идеята за нов вид сътрудничество между двете страни, които предвижда мащабен внос на полуфабрикати от Виетнам на пристанище Бургас, където продуктите да се преработват до окончателна готовност за реекспорт в други страни и за вътрешния пазар.

Обсъдена бе и идеята за увеличаване на вноса от Виетнам на цитрусови  плодове, ориз, кафе, чай и суров каучук.

Български компании се интересуват какви са условията са износ за Виетнам на вино и продукти от хранително-вкусовата промишленост,  и от възможността да сътрудничат в изграждането на индустриални зони там, заяви още по време на срещата бургаският кмет.