Министър-председателят Бойко Борисов инспектира строежа на Хемус в участъка от Търговище към Шумен. Снимки Министерски съвет

Министър-председателят Бойко Борисов инспектира строежа на Хемус в участъка от Търговище към Шумен. Снимки Министерски съвет

"От скалата път се прави! И пак - бързо се строи, няма празници, няма делници, работи се много усърдно. От Търговище до Белокопитово вече може да се минава по чакъл", каза министър-председателят Бойко Борисовпри инспекцията на строителството на магистрала "Хемус" в участъка от Търговище към Шумен. Той изтъкна, че по време на строежа на магистралата, археолозите са открили уникални находки, които вече са в музеите.

"Всичко, което е необходимо за автомагистрала "Хемус", сме го осигурили, така че изграждането й да е необратим процес. Ще видите като стане готова, в Северна България каква разлика и развитие ще има", заяви премиерът.

"Много ни е красива България, но е много трудна за изграждане на пътища. Това, което най-много ме радва е, че в момента няма участък от магистралите, по който да не се работи, макар и на различни етапи", акцентира премиерът Борисов. Той добави, че когато "Хемус" бъде изградена, магистрала "Тракия" ще се облекчи, което още повече ще благоприятства развитието на туризма.

По време на инспекцията министър-председателят Борисов отбеляза напредъка по строежа на огромните мостови съоръжения по трасето. "След 2 месеца като дойдем, тук вече ще има поставен чакъл", категоричен бе премиерът.

Изграждането на отсечката от пътен възел "Белокопитово" до пътен възел "Буховци" започна през 2018 г., но строителството се забави заради обжалване на отчуждителните процедури. Работеше се в участък от близо 1,5 км, където строително-монтажните работи са вече изпълнени на 95%.

Очаква се сериозен напредък и в оставащите близо 15 км от трасето. За тях бе получено разрешение за строеж в края на 2019 г. и в момента се правят насипи, изкопи, укрепване на откоси, бетонови, кофражни, армировъчни работи. Извършва се реконструкция на водопровод. Работи се и по големите съоръжения. През 2019 г. държавната фирма "Автомагистрали" започна  строителството и на новите 134 км от магистралата в участъка от пътен възел "Боаза" до пресичането с първокласния път Русе-Велико Търново. Очаква се автомагистрала "Хемус" да е готова през 2023 г.

Галерия