Molotovka

Molotovka

През 1959 г. извозвали туристи с молотовки до Сънито

.Изданието ни връща преди 58 години назад във времето, давайки ни представа за това как се е развивал тогава секторът в най-големия ни комплекс "Слънчев бряг":

"Влаковете, самолетите и параходите, които превозват летовници за нашите черноморски курорти, тези дни са препълнени. Черноморското лято е в разгара си – сега слънцето е най-силно, морето – най-топло, пясъците – най-горещи.  Всичките 2400 (!) легла във великолепните хотели на Слънчев бряг са заети от чужденци и българи. В двата профсъюзни почивни дома от месец май досега са летували над три хиляди работници и служители, а в почивния дом за трудещите се селяни са се отморили за същия период 1400 кооператори и кооператорки.

Големи групи от екскурзианти – работници и кооператори, непрекъснато минават по Черноморското крайбрежие. По пътищата към курортите ежедневно се придвижват по 700-800 превозни средства с летовници.

Само в един неделен ден са преброени 140 молотовки* от Ямболски окръг с по 25 кооператори, дошли до Несебър. Общо движението по пътищата в окръга е около десет пъти по-голямо това лято в сравнение с миналото.

Голямото оживление в черноморските курорти е ярък показател за нарасналото благосъстояние на трудещите се в нашата страна".

Брой 3609/ 19.08.1959 -вестник „Отечествен фронт”

 

*Молотовки. В действителност става дума  за модела ГАЗ 51, познат още като "Молотовка", една от емблемите на бившия СССР в България - от 1958 г. Наскоро издирвайки публикацията от архива попаднах и на този  екземпляр, който е на възраст 59 години и реални 4 000 километра пробег. Камионът, по аналог на ГАЗ 51, е собственост на ретро колекционера Здравко Карчин.

Собственикът му го купува от армията и след лека реконструкция превръща подвижната ГСМ-помпа в бордови камион.Тогава молотовката се използвала като редова товарна машина, но не само по маршрута Ямбол - Несебър и обратно чисто новият камион  с покривало-брезент своеобразно се превръщал в автобус.

Историята на марката ГАЗ започва още през 1929 г. Тогава на 31 май е сключен договор между СССР и американската фирма "Ford Motor Company" за техническа взаимопомощ. Последната се заключава в това, янките да обучат братушките и да им дадат лиценза на техeн модел. Първото возило е камион наречен НАЗ-АА.
След Войната руснаците тайно "заимстват" малко от един модел на "Studebaker" и така на бял свят се пръква култовата "Молотовка".

Максим МОМЧИЛОВ