Средната месечна температура през май по Черноморието и във високите полета се очаква да бъде между 15°-16°. Снимка Петя Добрева, графика НИХМ

Средната месечна температура през май по Черноморието и във високите полета се очаква да бъде между 15°-16°. Снимка Петя Добрева, графика НИХМ

В началото на месеца Слънцето изгрява в 6 ч. и 23 минути и залязва в 20 ч. и 25 минути. Продължителността на деня е 14 ч. и 2 минути. В края на месеца Слънцето изгрява в 5 ч. и 53 минути и залязва в 20 ч. и 55 минути. Продължителността на деня е 15 ч. и 2 минути, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.

Фазите на Луната през месеца са: 05.05 – пълнолуние, 12.05 - последна четвърт, 19.05 – новолуние, 27.05 - първа четвърт.

Май е последният пролетен месец, през който слънчевото греене се увеличава и температурите се повишават чувствително. Климатично Слънцето огрява страната ни 230-260 часа, в планините - 160-200 часа. В края на месеца температурата на морската вода обикновено достига 17-18°. Зачестяват нахлуванията на влажен океански въздух от северозапад и валежите се увеличават значително, съпроводени често с гръмотевични бури и градушки. Средно веднъж на 10 години се регистрират интензивни застудявания, при които в районите с надморска височина над 500-600 метра вали сняг. Във високите полета падат последните пролетни слани.

Тази година през май се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата, която в по-голямата част от страната е между 16° и 19°, по Черноморието и във високите полета - 15°-16°, в планините - от 2°-5° по високите части над 2000 m до 12°-14° в по-ниските.

Най-ниските температури през месеца ще са между 3° и 8°, а най-високите – между 27° и 32°.

В по-голямата част от страната средно месечната сума на валежите ще бъде около нормата. Месечна норма на валежите е между 50 и 70 mm, по Черноморието и долината на река Струма – между 30 и 50 mm, в планинските и припланински райони - от 70 до 140 mm.

През първото десетдневие температурите ще бъдат по-ниски от обичайните. Най-хладно ще бъде в началото на месеца, тогава ще има и валежи, придружени с гръмотевици, главно в следобедните часове, на повече места в Западна и Централна България. През втората половина от десетдневието бавно ще се затопля. В отделни дни явленията ще са по-интензивни.

През второто десетдневие и през първата половина на третото температурите бъдат близки до обичайните. През повечето дни въздушната маса ще бъде неустойчива, с повишена вероятност за краткотрайни валежи и гръмотевици. Повече слънчеви часове ще има сутрин. По-малка е вероятността за валежи около 13-15 май, а през през периода 16-18 май има относително голяма вероятност да се създадат условия за по-интензивни валежи.

През последните дни от месеца тенденцията е температурите постепенно да се повишават, а атмосферата - да се стабилизира.