artwork

artwork

През май в Бургас - книги за смет за популяризиране на български автори. На 17-ти май от 10.00 часа пред Пантеона в Бургас всеки ще може да се включи в кампанията на фондация "Credo Bonum" и издателство "Smart Books".

"Книги за смет" има за своя основа цел популяризиране на отговорното отношение на хората към околната среда, пестенето на ресурси и опазването на природата чрез добри практики като рециклирането на отпадъци. 

Кампанията, която получи отличие за "Най-добро зелено събитие на 2013", тази година  ще постави акцент изцяло върху българските автори. В специален нов тираж ще бъдат преиздадени класически български произведения като "До Чикаго и назад" и "Бай Ганьо" на Алеко Константинов, "Чичовци" на Иван Вазов и много други заглавия. Сред книгите ще има и такива за най-малките читатели като например "Роман в буркан" на Димитър Шумналиев и "Ян Бибиян" на Елин Пелин. Освен тези произведения в списъка с книги ще присъстват още и съвременни творби на български автори, сборници с разкази и други.

Всеки може да донесе отпадъци за рециклиране: пластмасови бутилки от вода, безалкохолни, олио или бира, кофички от кисело мляко и пластмасови бутилки от прясно мляко, туби и шишета от козметика и санитарни продукти, пластмасови чаши и тарелки (почистени от остатъците от храна), найлонови торбички, стреч фолио или опаковъчно фолио. Отпадъците трябва да бъдат изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място. 

Няма да се приемат - блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества, домакински електроуреди, авточасти и др. Отпадъци, които не са пластмасови, също няма да се приемат.