DSC_5064

DSC_5064

Приеха бюджета на община Бургас. НФСБ го подкрепи с ултиматум

екзотични предложения от страна на съветниците от НФСБ. След близо час гласуване на всички точки от проектобюджета и прегласуването му поименно, той бе приет. Приходната му част е в размер на 153 091 378 лева.

Искрите започнаха да прехвърчат в зала "Георги Баев" в културен център "Морско казино" (от днес заседанията на местния парламент ще се провеждат там б.а.) още с от точка 11 - годишен отчет на кмета на общината Димитър Николов за изпълнение на бюджета за 2011 година.DSC_5050

"Обезпокоени сме от няколко констатации - приходите от местни дейности и общия размер на събраните средства. Съгласни сме, че общинската администрация е вложила максимални усилия за събирането им, но приходното изпълнение на 96,4% показва, че или надценяваме икономиката на града, или градът ни е беден и има изкуствено напомпване", каза Евгений Мосинов он БСП. Според дупликата на зам.-кмета по финанси Красимир Стойчев, за последните 5 години общината е приключила с разплатени задължения, в това число и към кредитите, които е теглила.DSC_5015

Напрежението нарастна на точка 12 - проект за бюджет на община Бургас за 2012 година. На свое заседание комисията по спорт и младежки дейности е поискала парите за международния турнир по спортни танци за "Купа Бургас" да бъдат намалени от 30 на 25 000 лева. Редукция да има и за международната регата, организирана от "Порт Бургас" и за международния турнир по художествена гимнастика на името на Жулиета Шишманова. Минути по-късно, след като председателката на ОбС Снежина Маджарова прочете предложението, Георги Манев (СЕК) стана и го коригира. "Оттеглям си предложението направено в комисията. Нека сумата за турнира по танци да остане 30 000 лева, защото ще дойдат две много известни двойки, за които ще са нужни средства, за да бъдат поканени", обясни той мотива си.

DSC_5002

Евгений Мосинов пък поиска да бъде увеличена субсидията за пенсионерските клубове от 128 на 135 000 лева. Той предложи 7 000 лева да бъдат взети от средствата за неправителствените организации, като най-голямо да е намалението за сдружение "Младежки глас" - от 10 000 на 5 000 лева. Антон Берданков от ГЕРБ веднага скочи да брани младежите и след гласуване, предложението на Мосинов не бе прието.

"Ей, ще скарат пенсионерите и младежите. Не се притеснявайте, намерихме парите", така кметът Димитър Николов успокои Верка Андонова - председател на пенсионерската организация в общината. Така парите на "Младежки глас" бяха запазени, но за сметка на това "Малкият принц" ще получи с 2000 лева по-малко.

Д-р Антонио Душепеев (ГЕРБ) предложи 50 000 лева да бъдат заделени от перото за озеленяване за разработване на проект и изграждане на детски кът в пространството между блокове 93, 94 и 95 в зона "В" в комплекс "Меден рудник" и получи подкрепата на колегите си.

Георги Дражев от НФСБ разсмя залата като предложи двата фестивала "Духът на Бургас" и "Пясъчните фигури" да бъдат дадени на концесия и за тях пари да не се предвиждат в бюджета на общината. "Те могат да се издържат сами, нали имат предвидени такси за вход", мотивира се Дражев. Предложението му обаче бе подкрепено едва от 3-ма съветника и не срещна одобрението и на колегите му от групата.DSC_5042

"НФСБ днес е тук и ще подкрепи бюджета за 2012 година, въпреки че отправяхме критика. Това е политиката. Ние ще подкрепим бюджета като кредит на доверие. Ако обаче не се съгласите да бъдат заделени пари за изграждане на паметник на Коджакафалията, ще видите какво е опозиция при приемане на актуализацията на бюджета", закани се Ангел Божидаров от НФСБ. Той и колегите му настояват такъв да бъде изграден. Според тях има готов проект от Радостин Дамасков и той ще го предостави безвъзмездно.

"Проверяваме три парцела. Когато сме готови, ще ги предложим на комисията по култура, тогава ще стартира процедурата по изработването на идеен проект и ще се пристъпи към реализация на изграждането на паметника, след провеждането на конкурс за изпълнител", намеси се в дебата и кметът Димитър Николов.

След гласуването точка по точка на проекта за бюджет и последвалото поименно гласуване на целия проект, той бе приет. Бюджетът бе подкрепен от съветниците от ГЕРБ, "Синята коалиция", "Лидер", ДПС, "Атака", "Движение за социален хуманизъм". Против него гласува групата на БСП.

Сесията продължава в четвъртък.