Предстои да бъде изготвен обвинителния акт. Снимка Архив Черноморие-бг

Предстои да бъде изготвен обвинителния акт. Снимка Архив Черноморие-бг

Районна прокуратура – Бургас приключи разследването срещу общинския съветник в Бенчо Бенчев. Предстои да бъде изготвен обвинителен акт и внасено делото в съда. Всички доказателства и материали относими към делото са събрани и предявени на обвиняемия и неговите защитници.

Бенчо Бенчев е привлечен като обвиняем за това, че в периода от 2-ри август до 4-ти август 2018 г. в Република Гърция и Република Турция, спомогнал на Димитър Ж., да избегне и да бъде осуетено наказателно преследване, като на 2-ри август е транспортирал с лек автомобил Димитър Ж. от Солун през границата между Република Гърция и Република Турция до град Истанбул, Република Турция и за периода от 2-ри август до 4-ти август 2018 г. му предоставил за ползване стая в хотел, която била резервирана на името на Бенчо Бенчев, без да се е споразумял с Димитър Ж., преди да е извършило самото престъпление. То е по член 294, ал.1 от Наказателния кодекс.

Бенчев е обвинен и за това, че на 5-ти август 2018 г. в Бургас, в своя дом, в спално помещение, държал 57 броя фабрични патрона, представляващи боеприпаси по смисъла на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, без да има надлежно разрешително за това. Престъплението е по член 339, ал.1 от Наказателния кодекс.

Бенчо Бенчев е обвинен и за това, че на 5-ти август 2018 г. в гр. Бургас, в своя дом, в спално помещение, държал огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях, а именно – ловна карабина и 100 броя боеприпаси за същото оръжие, както и три пистолета с 90 бр. боеприпаси за тях, като не взел необходимите мерки за сигурност и мерките, предвидени в надлежните законови правилници, наредби или инструкции. Престъплението е по член 338 ал.І от Наказателния кодекс.

Предстои Районна прокуратура Бургас да изготви обвинителен акт и да внесе делото в съд в законоустановения срок.

Бенчо Бенчев е пореден мандат общински съветник. Той влезе за втори път в местния парламент на Бургас от гражданската квота на БСП. След случая миналата година, БСП се дистанцира от него и той напусна зам.-председателското място, което бе отредено в началото на мандата на БСП. Така групата на червените се разпадна, защото за да съществува трябва да се състои от петима съветници. След Бенчев от нея излезе и друг съветник на БСП - Стоян Колев, също избран от гражданската квота.