Така е изглеждал в началото хотел Приморец

Така е изглеждал в началото хотел Приморец

Част от събитията включени в афиша на второто издание на фестивала "Порт Прим Арт фест" ще съберат артисти, писатели и бургазлии в гранд хотел и СПА "Приморец". Петзвездният хотел е организатор и основен спонсор на арт проявите, които се подкрепят и от Община Бургас. Патрон на тазгодишното издание на фестивала ще бъде актрисата Татяна Лолова. "Порт Прим Арт Фест" ще се проведе от 8-ми до 13-ти октомври на няколко локации в Бургас - "Приморец", експозиционен център "Флора", културен център "Морско казино", Регионална библиотека "Пейо Яворов", НХК, Държавна опера.

"Приморец" отваря врати в далечната 1959 година. Вече 59 години хотелът продължава да посреща гости от цял свят. Те обаче, не са единствените, които отново и отново са привлечени към тази знакова бургаска локация. "Приморец" е и мястото, където бургазлии посрещат своите празници – сватби, годишнини, балове, тържества. Младият, някога хотел, изведнъж се оказва здраво вплетен в живота на лежерен Бургас и неговите морски хора. Многобройни празници събират близки и познати на едно или друго тържество, изтласкващо сивите пластове на ежедневието някъде далеч. Гранд хотел "Приморец" се превръща в емблема не само на бургаското гостоприемство, но и на луксозните, различни и отвъд делнични емоции.

"Приморец" е предпочитан и за бизнес срещи. Той бил сцена на мащабни сделки на родни предприемачи с чуждестранни контрагенти. За осъществяването им, своят принос имали спокойните линии и изискан сервиз на "Приморец" - все пак, неслучайно казват, че "обстановката предразполага".

През 2006 година хотелът преминава в отговорните и грижливи ръце на други собственици. Те решаватда обновят базата в съзвучие със съвременните изисквания за материален комфорт, като обаче запазят в максимална степен всички особености, които правели "Приморец" това, което е.

Екстериорът е запазен и надграден, при запазване на меки, плавни и величествени линии в кремаво. Съхранени са и буйната зеленина, тишината на фона на която звучали песните на морето и приветливият вид на Морската градина в близост. Интериорът покрива актуалните изисквания за комфорт, като ги съчетава с лустрото и класата на времето. Все пак, сградата носи своята история, която трябва да бъде съхранена. Резултатът е изключителна класа, която не лишава гостите от модерните удобства, а носи типичните черти на времето и дълбока и съзнателна грижа, типични за най-добрите хотели по света.

През 2010 година отваря врати обновеният гранд хотел и СПА "Приморец". Удобствата са мултиплицирани, класата и традициите - съхранени и обгрижени. Хотелът носи гордо своите единствени за града 5 звезди. Те маркират не просто принадлежност към специална група места за настаняване, но изискват постоянна грижа - не само за хотела като такъв и за неговите гости, а за социума и градската култура.

Хотелът днес е символ не само на гостоприемство, бляскави празници и тържества. Той заема своето заслужено място като част от културните и обществени памет и живот на Бургас. 5-звездният Гранд е сцена на многобройни изложби; тематични вечери, представящи далечни народи и култури чрез разнообразни мероприятия; концерти, експо събития; литературни представяния; филмови прожекции и много други. Хотелът подпомага значими обществени каузи като детска читалня "Малкият принц" и сдружение "Детски център Ронкали". Той предлага безвъзмездно гостоприемството си на участниците в редица ценни за града събития.

Гранд хотел и СПА "Приморец" има все по-силно и отявлено присъствие в културните пластове на Бургас. Особено значение за това има фестивалът на изкуствата "Порт Прим Арт Фест" - иницииран, организиран и спонсориран с усилията именно на единствения 5-звезден бургаски хотел, с подкрепа от Община Бургас. Форумът с художествен директор води в морския град различни изкуства и творци. Тази година, в дните от 8 до 13 октомври на знакови бургаски локации, сред които и самият хотел "Приморец", ще бъдат представени литературни четения, филмови прожекции, театрално представление, винена дегустация, фото и картинни изложби и други инициативи.

Галерия