DSC_8639

DSC_8639

Приятели на морето събра приятели на морето

се откри на един от най-християнските празници - Успение на Пресвета Богородица. Бургазлии, гостите на града и десетки автори от страната и чужбина имаха шанса да присъстват на откриването на биеналето.

По традиция стартът на изданието и обявяването на носителите на статуетката - "Венера Бургаска" стана в основната зала на Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски". Както първи писа сайт "Черноморие" в тазгодишното биеналеDSC_8660 се състезаваха 170 автори с над 228 творби. Наградата на Община Бургас в раздел "Живопис" получи Атанас Хранов от Пловдив. За "Графика" бе отличен Владимир Чукич от Кърджали, а за "Скулптура" - Валентин Господинов от Кюстендил.

И този път бе връчена награда на Съюза на българските художници за млад автор. Получи я Борис Иванов от Варна. За първи път награда даде и Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски".DSC_8684 Отличието получиха Тодор Терзиев от Сливен и  Мария Алексиева - от Бургас.

На церемонията по награждаването на призьорите от биененале "Приятели на морето" присъстваха заместник-областният управител на Бургас Севдалина Турманова,DSC_8599 кметът на Община Бургас Димитър Николов.

Отличените и селектирани творби могат да се видят в двете зали на "Петко Задгорски", както и в залата на Дружеството на бургаските художници на улица "Александровска" № 22. Трите изложби ще могат да се видят в продължение на месец.

По традиция бе издаден и двуезичен каталог - на български и английски език.