Питането е отправено във връзка с доставката на дърва за жителите на селото. Снимката е илюстративна

Питането е отправено във връзка с доставката на дърва за жителите на селото. Снимката е илюстративна

Проблем с доставката на дърва за огрев има в бургаското село Маринка. Жители са се оплакали, че такива не са им доставени. В тази връзка съветниците от "БСП за България" Живко Господинов, Мадлен Мутафян и Георги Георгиев са отправили питане до кмета на община Бургас.

След като сечта в землището на селото е преустановена, местните кметове са ползвали услугите на горските стопанства в Малко Търново. От техните квоти за населението се извършвало снабдяването на домакинствата с дърва за огрев. Благодарение на добрата комуникация на кметовете с директорите на горските стопанства е била създадена работеща организация по добива и извозването на дървесината по домовете на хората, като по този начин са се осигурявали нужните дърва за огрев всяка година.

"За съжаление тази година, за първи път в село Маринка кметството абдикира от тази си дейност като част от социалната си програма", алармират в сигнала си Живко Господинов, Мадлен Мутафян и Георги Георгиев.

Сега жителите на селото, особено възрастните, търсят услугите на продавачите на дървесина, които от една страна са малко, а от друга са вдигнали цените на стоката си. Към момента цената на куб. метър метровки е 150 лева, а по складове предлагането е на двойна цена. Никой не се наема да прогнозира колко още ще се увеличи тя.

"Хората са объркани, търсейки изход за посрещане на зимата, тъй като перспективата е неясна. В съседните села  кметствата са изготвили списъци на самотни, боледуващи и крайно нуждаещи се хора, а в Маринка такава инициатива не е налице", коментират в питането си общинските съветници.

Те желаят да получат отговор на въпроса какви мерки ще предприеме община Бургас, за да се осигурят дърва за огрев на възрастните, самотните, боледуващи и крайно нуждаещи се хора в село Маринка?