Съветниците подкрепиха предложението на кмета Димитър Николов. Снимки Лина Главинова

Съветниците подкрепиха предложението на кмета Димитър Николов. Снимки Лина Главинова

46 общински съветници гласуваха "за" даване на предварително съгласие за продажба на 15 дка общинска земя на инвеститор, подал заявление за издаване на сертификат за приоритетен инвестиционен обект по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Един съветник гласува "против" от всички 47 присъствали на днешното заседание на местния парламент в Бургас. Докладната записка бе входирана от кмета на Община Бургас Димиитър Николов и е на базата на заявление за инвестиционно намерение от страна на "2 МЕКС" ЕАД за реализиране на проект: "Комплекс за производство на железопътни колела, оси, гуми и аксиално-симетрични елементи". От акционерното дружество са подали заявление за издаване на сертификат за "Приоритетен инвестиционен проект". За да бъде реализиран проекта, ще трябва да бъде изградена жп гара и жп линии, в това число и пътища за достъп. Размерът на инвестицията е 124 000 000 евро и разкриване на от 240 до 384 нови работни места.

"2 МЕКС" ЕАД е проявил интерес към 64 дка за реализацията на проекта си. 15 дка са общинска собственост и се намират в промишлена зона "Север", 25 дка са собственост на "Индустриален и логистичен парк Бургас" АД, а останалите декари - на частници.

Докладната записка предизвика дебати в залата и много мнения "за" и "против". Чуха се и изказвания, че има много неизвестни около фирмата и акционерите в нея. "Нека държавата да прецени кой какъв инвеститор е. Тази докладна записка не е за продажба на имот. На последващ етап ще решите дали ще се продава, след като фирмата получи сертификата", каза кметът Димитър Николов.

"Има резон да ви подкрепим и ще го направим. Трябва да се върне облика на Бургас в тежкото машиностроене. Искаме обаче гаранция за инвеститора. Знаем, че има и тарикати. Има някои неясноти. Знаем ли коя е компанията, която стои зад дружеството? Кой е акционер във фирмата? Кой е стратегически инвеститор? Малко съм смутен, когато тези компании нямат офиси в големите бизнес центрове. Дайте ни информация и ще ви подкрепим", заяви общинският съветник от БСП Евгений Мосинов.

Според Георги Дражев от НФСБ, в докладната записка имало сериозни противоречия.

"Наслушахме се на всякакви популистки изказвания. Нагледал съм се на измамници в сериозни офиси. И в БСП има такива", заяви Георги Манев от СЕК.

"Фирмата е регистрирана у нас преди две години, след тригодишна процедура", обясниха от Община Бургас. Акционерът е от Германия, във фирмата участва и швейцарски гражданин.

"Дали сме им координатите на собствениците на имотите в района. Те са се свързали с тях и вече са сключили предварителни договори", обясни кметът Николов.

Независимият общински съветник Живко Табаков предложи срокът за предварително съгласие за продажба на общинските имоти да бъде удължен от 6 на 8 месеца. Това бе възприето от вносителя Димитър Николов.

Дебатите продължиха близо час, като на финала докладната бе подкрепана с 46 гласа "за", 1 "въздържал се" и 0 "против". Петима съветници отсъстваха от днешното заседание на местния парламент.

Галерия