Проф. Джурова ще представи последните четири тома от проекта си. Снимка Прощад Славейков

Проф. Джурова ще представи последните четири тома от проекта си. Снимка Прощад Славейков

Проф. Аксиния Джурова ще представи в Бургас IV, V, VI, VII том от поредицата "Изчезващата памет. Срещи по пътя". Срещата е на 3-ти юни от 18.00 часа в Зрителната зала на новата сграда на Регионална библиотека "Пейо Яворов" и е по покана на Община Бургас.

"Поредицата "Изчезващата памет. Срещи по пътя" (I–III том), София, издателство "Класика и стил" 2018, съдържа спомени за срещи и събития, които нося в себе си. Извън тях е имало и много други, но тези са белязали моя път: с неизлечимата романтика на 60-те години; с енергията за индивидуален бунт на 1968 г.; с еманципацията и свободата и историческото им поражение днес; с интелектуалните и артистични клубове, загубили в края на 90-те години своя социален престиж и рефлекс за самооценка; с дискусиите за изкуството преди то да се "скара" с красотата, която се пренесе в обектите на реалната предметна среда, т.е. преди да се приспособи към комерсиалността; с недоумението от днешния недискретен живот, даващ възможност да моделираш представата за себе си чрез социалните мрежи до иреалност; с желанието да съм част от вечната битка за паметта – зов да не се разрушават мостовете, през които тя преминава за поколенията. С една дума, тези срещи и портрети са моят личен прочит на времето, извън който съществуват безброй други. Ако съм имала шанса да усетя поне малко с какво "моето време" е белязало бъдещето, рискът да "разтревожа спомените", не само моите, може би ще е имал смисъл", споделя проф. Джурова.

В тези четири това проф. Джурова е събрала спомените от срещите и разговорите си с над 140 български художници от поколението между двете Първата и Втората световни войни до днес. Специално място е отделено на момчетата от фабрика "Вулкан" във Варна, Пловдивските майни, художниците от Русенския Монмартр, на група "Градът" и др.

Аксиния Джурова е български учен, специалист в история на изкуството, филология и кодикологията, член-кореспондент на Българската академия на науките от 2008 година.

Авторка е на стотици публикации и 25 книги върху средновековната култура, славянското и византийското средновековно изкуство, славянската кодикология, както и на публикации за модерното изкуство, между които се отличават 30 монографии-албуми за български художници.