DSC_2282

DSC_2282

Прокурор провали изявлението на Цветанов с версия за атентата

автобус с израелски туристи на паркинга пред терминал "Пристигащи" на летището в Бургас в сряда привечер.

Окръжният прокурор заяви, че мъжът е отседнал в Равда и е опитал да наеме кола под наем от фирма за рент-а-кар в Поморие. Собственикът на фирмата взел 50 лева капаро, Kamikajeно когато видял книжката на мъжа (според официалната информация тя е издадена в Мичигън, САЩ и е фалшива) се усъмнил в действителността й и отказал на атентатора (на снимката долу) да му даде кола под наем. След това му върнал и капарото. Пак по думите на Чапкънова, собственикът на рент-а-кара е говорил с мъжа на английски и е забелязал неговия арабски акцент. "Когато е отказал да му даде кола под наем, мъжа е тръгнал и не е показал раздразднение. Държал се е спокойно", уточни по телевизията Чапкънова. Пак по нейни думи атентатора е бил два пъти на летището в деня на инцидента, като е дошъл с такси. Таксиметровият шофьор е разменил само няколко думи с него.

Изявлението на окръжния прокурор забави пресконференцията, обявена снощи за 10.00 часа днес, с 2 часа. В присъствието на министър Цветанов, прокурорът не повтори думите си и само заяви: "Работи се по няколко версии". Явно изнесената от нея информация в националния ефир не е била съгласувана с кризисния щаб.

"Работим в посока уточняване на произхода и идентичността на атентатора. Мога да заяви, че появилите се вчера информации, че има връзка с лице от затвора Гуантанамо не отговарят на истината. Опитваме се да установим времето на неговия престой у нас до момента на взрива. Може да се каже, че минималния срок в който е пребивавал у нас е поне 4 дни. Работим с две държави в процеса на разследването. Взривът е планиран за конкретния момент", каза Цветан Цветанов, но отказа да ги назове. И допълни, че няма информация за точното му място на пребиваване у нас.

В 03.00 часа тази сутрин за София са отпътували 100 чувала с иззети от мястото на взрива материали. Те ще бъдат анализирани, за да се стигне до това, какъв е бил евентуалния взрив и как е задействан той.

"Търсим дали няма помощник и контакт с чужди или български лица. Няма страна в света, където да има 100%, че не е изложена на терористичен акт. Не бих искал да коментирам свидетелските показания", каза още Цветанов в отговор на журналистически въпрос за евнтуалното му пребиваване в Равда.

Обстановката на летището е нормализирана. Достъпът за посрещачи и изпращачи е ограничен. Сутринта е имало напрежение сред пътниците, зарада забавяне в зоната на ренгените. "Сега нещата са нормализирани", допълни кметът на общината Димитър Николов.