DSC_4426

DSC_4426

Проверете в кой СИК гласувате с SMS става и чрез изпращане на текстово съобщение (SMS) на единен номер 18429, съобщиха от Районната избирателна комисия в Бургас. На 22 октомври изтича крайният срок, в който избирателите, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, могат да поискат да бъдат вписани в избирателния списък по настоящ адрес, където да упражнят правото си на глас. Заявленията за гласуване по настоящ адрес се подават до общинската администрация по настоящ адрес. В същия срок избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, но желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, имат възможност да заявят желанието си в писмена форма чрез заявление по образец или чрез електронно заявление през интернет страницата на общините в област Бургас.

В случай че избирател установи непълноти и грешки в избирателния списък, отнасящи се до него самия (сгрешено име, ЕГН, адрес), може да поиска отстраняване на същите, като подаде заявление до кмета на общината, кмета или кметския наместник до 29-и октомври 2016 година.  

От РИК съветваме гражданите да извършат свовременно справка за това, в коя СИК ще гласуват, за да могат да се възползват от сроковете по-горе. Справката може да извършите по някой от следните начини: в интернет на адрес http://www.grao.bg/elections/, чрез SMS на единен номер 18429, чрез телефон - 0800 1 4726, безплатен за цялата страна, избира се директно от стационарен или мобилен.

Може да се гласува само в секцията, която ще изпише справката.

В СИК, различна от секцията по постоянния адрес на избирателя, могат да гласуват само лица с увредено зрение или със затруднения в придвижването; ученици или студенти, редовно обучение; лица, заети с произвеждането на изборите в изборния ден, или лица с издадено удостоверение за гласуване на друго място - това са кандидатите за президент и вицепрезидент, членове на ЦИК, членове на РИК и наблюдателите. Никой друг. Изброените тук попълват декларация пред СИК, че не са гласували и няма да гласуват на друго място.

На 6-и ноември ще се проведат изборите за президент и национален референдум.