Пуснаха Широката срещу 2000 лева Широката бе задържан 12 октомври, а мярката му бе гледана днес. Ако тя не бъде обжалвана от страна на прокуратурата, в 5-дневен срок ще трябва да бъде внесена определената от съда парична гаранция.

Срещу Широката и неговият съучастник Мильо Петков има образувани две досъдебните производства за изнудване. Извършеното от тях деяние се определя като обществено опасно. Според обвинението Широков е подбудил Петков да изнудва чрез заплаха, насилие или увреждане на файтоните им три лица, работещи на територията на Слънчев бряг. Файтонджиите трябвало да си платят по 1 000 лева, за да работят необезпокоявани. От разпитите на свидетели става ясно, че това е дългогодишна практика. Едва сега обаче те събрали смелост да се оплачат.

Широков е съден през 2004 година за незаконно притежание на газов пистолет. Срещу него имало висящи дела за заплаха с убийство, за нанасяне на телесна повреда. Освен това настоящото деяние е извършено в изпитателен срок по дело за притежание на незаконно оръжие. Широков е обявен за общодържавно издирване и в продължение на месец не можел да бъде открит, а близките му отказвали да приемат призовките от полицията, каза прокурорът. Той обаче поясни, че след многото опити да бъде призован, съпругата му сама се свързала с адвокат Росен Кожухаров и в понеделник сутринта двамата се явили в полицията. 

Предвид високата обществена опасност на деянието, висящите досъдебни производства, опасността да бъдат извършени други престъпления, да се въздейства върху разпитани свидетели или такива, които предстои да бъдат разпитани, както и възможността да се укрие, прокуратурата поиска да бъде потвърдена постоянната мярка "задържане под стража" за Широков. Съучастникът му - Мильо Петков е освободен срещу парична гаранция от 500 лева. Ако бъде признат за виновен Широков може да лежи в затвора от пет до 15 години.