Rada

Rada

Рада Чомакова ще свири със свой ученик

Висше музикално образование получава в Националната музикална академия Панчо Владигеров в класа по пиано на проф. Люба Обретенова, след което специализира в Московската консерватория "П.И.Чакойвски". Посещава  майсторски класове на голямата френска пианистка Ивон Лефебюр в Париж и на известния чешки пианист Иван Моравец в Прага.

От 1970 г. е преподавател по пиано в Бургаското музикално училище. Нейни ученици имат над над 200 награди в национални и международни конкурси.
Репертоарът й е изключително разнообразен и включва  над  30  клавирни  концерта.

Удостоена е с множество награди и отличия от национални и международни конкурси, между които Общобългарското състезание за инструменталисти (1974), Националният конкурс "Светослав Обретенов", Международният конкурс за пианисти в Сенигалия (1982) и други. Носител е на наградата Золотая муза  и на 3латна  и Кристална лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци. 

Ученикът й Димитър Кънчев е многократен носител на награди от национални и международни конкурси, между които Националния конкурс за изпълнение на българска музикална творба "Върбан Върбанов", "Надежди, таланти, майстори" – Добрич, Международен конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика "M.A.G.I.C.".

Активен участник е и в майсторски класове на проф. Марина Капацинская, проф. Людмил Ангелов, проф. Иван Дончев.  Той е знаменосец на  Националното училище за музикално и сценично изкуство "Проф.Панчо Владигеров" и стипендиант на Министерство на културата и на Американска Фондация за България.